Novi skup za odbranu profesije

autor: Redakcija 0

U ponedeljak 23. maja u 19.00 na platou ispred Studija M u Novom Sadu održaće se miran skup u znak podrške smenjenim urednicima i novinarima Radio-televizije Vojvodine.

Podsetimo, rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine pre nekoliko dana smenilo je, bez prethodne najave ili objašnjenja, urednike informativnog programa, kao i ekipu Jutarnjeg programa ove medijske kuće. Ovo je izazvalo burne reakcije velikog broja novinara pokrajinskog javnog servisa koji su pružili podršku smenjenim kolegama, kao i novinarskih udruženja koja su osudila smene.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija (AOM) izdali su saopštenje u kom ističu političku pozadinu spornih smena i saglasni su da je u pitanju pritisak vlasti i pokušaj da se javni servis stavi pod njenu funkciju.

Akciji „Podrži RTV” priključile su se i brojne javne ličnosti i novinari drugih medijskih kuća, kao i profesori Odseka za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Ovim putem i redakcija Univerzitetskog odjeka! želi da pruži podršku smenjenim novinarima i pozove sve građane i građanke da zajedno stanu u odbranu novinarstva, čije je banalizovanje svakodnevno u toku.

Nema komentara

Napišite komentar