Novi program praksi u AIESEC-u

autor: Andrijana Glišić 0

Najveća studentska organizacija na svetu AIESEC pokrenula je novi program stručne prakse za studente koji ih osposobljava za pokretanje sopstvenog biznisa – Global Entrepreneurs.

Reč je o programu koji se zasniva na praktičnom radu u tek osnovanoj kompaniji. Cilj je da se studenti oprobaju kao preduzetnici i nauče kako da razviju svoju ideju i realizuju je, kako da naprave sistem da se te ideje implementiraju dalje, ali i koji je put koji jedna firma mora da prođe od trenutka osnivanja do uspešnog poslovanja.

Predsednica AIESEC-a u Srbiji Stanislava Marojević smatra da će ovakvi programi omogućiti da u Srbiji dobijemo mnogo sposobnije ljude i kadrove u različitim oblastima poslovanja.

– Sjajna stvar tog programa jeste da kada negde odeš, ti vidiš kako oni funkcionišu i znaš kasnije kako da osnuješ firmu u Srbiji i kako da privučeš kompanije iz drugih država i sa njima ostvariš saradnju. Naučite kako da koristite  IT i ostale tehnologije, kako naći odgovor na neke zahteve trzišta – kaže Marojevićeva.

Ona dodaje i da će oni koji i ne budu želeli da pokrenu svoj posao kasnije svakako imati veću prednost pri konkurisanju za posao u određenoj kompaniji, jer su već bili u nekim firmama.

Studenti mogu da rade praksu i iz oblasti koja nije približna onome što studiraju. AIESEC već dugi niz godina pruža studentima mogućnost da idu na stručnu praksu kroz program Global Talent, koji takođe podrazumeva rad u nekoj firmi. Ključna razlika i prednost novog programa prakse je u tome što studenti odlaze da rade u tek osnovanoj i mladoj firmi sa oko desetak ljudi, gde je rad mnogo intenzivniji i gde uče upravo kako se kompanija razvija od osnove i kako teče sam proces njenog stvaranja, za razliku od Global Talenta gde studenti odlaze da rade u već oformljene firme i nemaju mogućnost da nauče kako da osnuju i izgrade posao.

– Činjenica je da je kod nas velika nezaposlenost mladih i manje-više studenti studiraju da bi bili na „parkingu” dok čekaju da vide šta će raditi dalje. Na ovakvim praksama oni mogu da steknu početno i, što je još važnije, internacionalno iskustvo i da vide kako to izgleda u nekoj drugoj ekonomiji – navodi Marojevićeva i dodaje da je ovo jedinstvena prilika da student isprobava sebe u nekom novom okruženju i prevaziđe predrasude, prihvati različitosti, upozna kulturu i običaje zemlje u kojoj je, i nauči da sagleda stvari i iz druge perspektive.

Global Entrepreneurs program prakse traje od šest do osam nedelja. Kotizacija za program, koja obuhvata i smeštaj, iznosi 120 evra. Student sam treba da isfinansira troškove puta i vize, a negde i hrane, dok mu je u nekim zemljama hrana obezbeđena. Da li će mu praksa biti plaćena zavisi isključivo od kompanije u kojoj obavlja praksu.

Nema komentara

Napišite komentar