Novi crni humor ne zna za tabue

autor: Đorđe Ivanović 0

Crni humor dobio je svog mlađeg brata koji ima prefiks “novi” i, pored zbijanja šala, pokušava da odgovori na neka važna društvena pitanja poput – Dokle dosežu granice crnog humora, i mogu li dobre fore biti politički korektne?

Na ova pitanja pokušalo je da odgovori i sedmoro stand up komičara koji su poslednje martovske večeri u ovoj godini nastupali u novosadskom Gerila baru – Nemanja Dimitrijević, Nikola Silić, Aleksandar Perišić, Ana Zlatanović, Ivan Nikolić, Nikola Radojlović i Jelena Mandarić.

Na pitanje kako biraju granice, Ana Zlatanović kaže da se kod večeri crnog humora podrazumeva da je dozvoljeno ono što inače nije, te da je publika na tim nastupima unapred pripremljena da čuje nešto šokantnije.

– Prelaze se određene granice, ali opet i tu treba imati mere. Ako imaš foru koja je veoma jaka, stavi je na kraj nastupa. Nemoj šokirati ljude odmah, jer čak i na tim večerima je potrebno publiku polako uvesti u to – objašnjava ona i šaljivo dodaje da su nastupi sa  crnim humorom za komičare kao Božić.

Zbog sve većeg pritiska novog tumačenja političke korektnosti, javni govor u svetu je pod lupom i izlaženje iz određenih okvira neretko nailazi na osude javnosti. Od serije South Park koja je morala da svoju epizodu sa prikazom Muhameda skloni sa sajta, do Family Guy producenata koji su objavili da više u svojoj seriji neće zbijati šale na račun homoseksualaca primeri su brojni.

Imajući u vidu da su neki od predvodnika borbe protiv ograničavanja govora, pa tako i humora, komičari (Stiven Fraj, Džon Kliz, Rouan Etkinson su samo neki), zanimalo nas je kako domaći gledaju na taj problem i da li vide da će se njihov prostor u budućnosti smanjiti.

– Mislim da se neće promeniti ništa, kada govorim o svetu stand up komedije, jer što je veća politička korektnost, to su lošije fore.Ja ni za koga neću reći „vidi osobu romske populacije“ nego „vidi Cigu“. Prosto mislim da nema smisla, jer komedija kao takva je ono najiskrenije što izlazi iz tebe. Ako se tu ubaci politički korektan termin, mislim da to gubi svaki smisao i apsolutno gubi na duhovitosti. Treba biti korektan naravno, ali do neke mere – kaže Jelena Mandarić.

Pri komentarisanju dešavanja vezanih za pomenute serije, ona smatra da su ustupci činjeni zbog interesa biznisa i da ne veruje da su autori serija to drage volje uradili i dodaje da je ljuti što se to dešava.

Jedini lokalni komičar te večeri, Nemanja Dimitrijević, naglasio je da u Srbiji crni humor jako dobro prolazi i da ne misli da bilo koji komičar mora da cenzuriše svoj nastup u strahu od reakcije.

– Stand up se ovde razvija i mi smo to shvatili kao ono što jeste – slobodna forma gde mi koristimo sve slobode govora, ne da uvredimo nekog, nego da ispričamo, nasmejemo i zainteresujemo ljude za neke teme o kojima treba da razmišljaju – kaže Dimitrijević.

Pojašnjava da se „crna fora“, kako je naziva, može veoma lako napisati, ali da za dobru treba imati umeća i da to ne može svako. Osvrnuo se i na kontekst crnog humora i na to kada on može biti neprikladan:

– Bio je primer onog Crnogorca na Evroviziji koji je dobio mnogo negativnih reakcija na vic koji je ispričao, jer kad pričaš crne fore mora postojati kontekst i znati se zašto se to govori i šta time želiš da kažeš – kaže on i dodaje da ne treba da postoje stvari o kojima ništa ne smeš da kažeš. Ako postoje, kako kaže, svaka osoba „biva programirana da govori ono što treba da kaže“ i ne uživa svoju slobodu govora.

Tokom nastupa Aleksandra Perišića, momak iz publike mu je upao u reč komentarišući nastup, stoga je poslednje pitanje bilo vezano za takve nepredviđene trenutke i kako oni kao komičari na njih gledaju.

– Zavisi kakva je upadica i sa kakvog mesta dolazi. Isto je kao i sa crnim forama – ako ti to govoriš iz loše namere, ljudi će osetiti da ti nešto mrziš i njima to neće biti smešno.

Nema komentara

Napišite komentar