Nismo spremni za zabranjeno pušenje

autor: Branislava Kolarov 0

Krajem svake godine, članovi Republičke stručne komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja pokreću inicijativu za donošenje zakona kojim će pušenje biti zabranjeno u svim zatvorenim objektima. Već tri godine, Vlada Republike Srbije usvajanje ovog zakona ne uzima u razmatranje.

Photo: Tbel Abuseridze

Iz ovog razloga, postavlja se pitanje – da li su prostorije bez duvanskog dima nešto čemu se teži ili utopijski pojam i korak za koji stanovnici Srbije nisu spremni?

O ovakvim merama najčešće se govori u sklopu približavanja standardima Evropske Unije, a ređe u sklopu prevencije bolesti zavisnosti i zaštite nepušača. Istraživanje Instituta Batut iz 2015. pokazuje da je pušenje dozvoljeno u svim prostorijama u skoro polovini domaćinstava u Srbiji, dok je tek u svakom desetom domaćinstvu pušenje dozvoljeno samo na terasi.

Od potencijalnog uvođenja zakona, pored pušača, najviše strahuju vlasnici ugostiteljskih objekata, među kojima većina smatra da bi restorani bez dima podrazumevali restorane bez ljudi. Vlasnik picerije „Vetrenjača“ Milan Gajić smatra da je prerano da se u Srbiji napravi ovakav korak.

– Što se tiče Srbije i našeg mentaliteta, navika je decenijama unazad da se u kafani bez problema puši. Mi još nismo stigli do tog stadijuma da zakon važi za sve. Kada bi postojale velike kazne od gostiju do poslodavaca, možda bi imalo efekta. U suprotnom, posledice bi bile štetne za ugostiteljstvo, jer bi neki restorani bili prazni, a oni čiji vlasnici sebi mogu da dopuste rizik nepoštovanja zakona bi bili puni – kaže naš sagovornik.

Da je neophodno pooštriti mere zabrane smatra i koordinatorka Savetovališta za odvikavanje od pušenja Doma zdravlja Novi Sad Vesna Imbronjev, koja kaže da jedino u tom slučaju izmene ove vrste ne bi negativno uticale na ugostiteljstvo.

– Ne može se prostor od sto metara kvadratnih podeliti tako da tri-četiri stola budu za nepušače a ostali za pušače; dim se prostire širom cele prostorije i dopire u manjoj ili većoj meri do nepušačkih stolova. Uvođenje potpune zabrane rezultiralo bi time što bismo imali kafiće i restorane u kojima nepušači ne bi bili primorani da udišu duvanski dim, a broj pušača bi se znatno smanjio – navodi Imbronjev.

Photo: Niko Lienata

Ona dodaje kako su u Evropskoj Uniji kafići i restorani i dalje puni, nema pada kod ugostitelja zato što se ne puši u tom prostoru, te da je reč samo u primenljivosti zakona.

– Ako povučemo paralelu sa vožnjom, zbog striktnih zakonskih odredbi i sankcija, mi danas imamo naviku da vežemo sigurnosni pojas i upalimo farove dok vozimo preko dana. Jednostavno, pušači bi se disciplinovali i prilagodili ako bi zakon bio sproveden kako treba.

U prilog tome idu i iskustva vlasnika ugostiteljskih objekata u Evropskoj Uniji. U Mađarskoj, gde je ovaj zakon na snazi već šest godina, ispitanici tvrde da je postojao neizbežni period adaptacije, ali da je danas posao bolji upravo stoga što se u restoranima ne puši.

– Mislim da je zabrana pušenja dobra za naš posao zato što ljudi provode više vremena za stolom, fokusirani na svoje piće, tako da piju, a samim tim i naručuju brže. Pre zabrane pušači su pili znatno sporije. Sada izlaze napolje da na brzinu popuše cigaretu i vraćaju se nazad svom piću što brže mogu – tvrdi vlasnik bara „Gud Spirit“ u Budimpešti Ričard Kormos.

Jedini aktuelni zakon u Srbiji koji reguliše pušenje u zatvorenim prostorima je Zakon o zaštiti stanovništa od izloženosti duvanskom dimu u zatvorenom javnom i radnom prostoru iz 2010. godine. Ovaj zakon bi trebalo da podrazumeva zabranu pušenja na radnim mestima, u državnim, obrazovnim i zdravstvenim institucijama.

Iako kazne za kršenje ovog zakona dostižu cifru od 500 000 dinara, statistika Ministarstva zdravlja Republike Srbije podatkom da je skoro polovina odraslih stanovnika izložena duvanskom dimu na poslu potvrđuje da se on slabo primenjuje.

Cilj zabrane je da se svakom punoletnom pojedincu probudi svest o tome da pušenjem ne ugrožava samo sebe, već i ljude iz svog okruženja, svoju porodicu, prijatelje i kolege, te da pušači treba da se solidarišu sa nepušačima, a ne obratno.

Nema komentara

Napišite komentar