Nelegalna vožnja kvadova po Nacionalnom parku Fruška gora

autor: Aleksandar Milošević i Vanja Velisavljev 0

Za koga važe, a kome se praštaju pravila u rezervatu prirode Fruška gora?

Iako zabranjena, vožnja kvadovima i drugim motornim vozilima česta je pojava na Fruškoj gori. I pored više krivičnih prijava koje su podneli aktivisti, Pravilnika o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi Nacionalnog parka (NP) Fruška gora koji definiše mere očuvanja prirode, ne pridržavaju se vozači kvad i enduro vozila, ali ni nadležni čuvari prirode. 

Foto: Petar Živanović

Početkom godine, odnosno tokom januara i februara, aktivisti pokreta Odbranimo šume Fruške gore uvideli su tragove od pneumatika različitih veličina prilikom šetnje kroz rezervat prirode. Okarakterišući ih kao „tragove bahate vožnje“, aktivista Petar Živanović fotografisao je tragove, ali i same vozače. 

„Kvadisti i tragovi vožnje uočeni su kod Debelog cera i Dumbovačkog vodopada. Vozači su bili svesni da ih snimamo i fotografišemo. Niko nije stao da kaže da ne želi da bude sniman. Takođe, nije ugrožena ničija privatnost, jer se na mom snimku ne mogu razaznati akteri: nemaju tablice, a vozači su uniformisani i sa kacigama“, objašnjava Živanović i dodaje da se zvuk vozila mogao čuti i iz predela Crvenog Čota, najvišeg vrha Fruške gore i ujedno zaštićenog područja. 

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima jasno su definisani pojmovi saobraćaj, put, javni put i zemljani put. Aktivisti pokreta Odbranimo šume Fruške gore (OŠFG) pozivaju se na članove Pravilnika o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi NP Fruška gora, konkretno na član 10 koji, između ostalog, kaže „da nije dozvoljena vožnja motora (motocikli) po šumskim putevima i stazama u nacionalnom parku“.

Osim ovog člana iz pokreta navode da je po članu 22 ovog pravilnika „zabranjeno obavljati radove i druge aktivnosti kojima se mogu izazvati izuzetno nepovoljne promene i oštećenje prirode, prirodnih vrednosti i prirodne ravnoteže, odnosno zagaditi tlo, voda i vazduh, stvarati prekomorna buka i indukovati zračenje štetno po ljude i živi svet“.

Ovo je potkrepljeno uočljivom tablom postavljenom na ulazak u rezervat prirode.

Foto: Petar Živanović

Takođe, aktivisti udruženja Fruškać ukazuju na to da je vožnja kvadova u okviru nacionalnog parka nelegalna i da ugrožava i biljne i životinjske vrste u okviru NP Fruška gora.

Međutim, kvadisti negiraju ove optužbe i u svom saopštenju koje su objavili 15. aprila ove godine ističu da oni ne krše zakone.

„Kada je reč o navodnom kršenju zakona, konkretno Zakona o nacionalnim parkovima, nigde nije navedeno da je zabranjena vožnja kvadova po Fruškoj gori, ali se zaštitari pozivaju na podzakonske akte u koje mi nemamo uvid“, navodi se u saopštenju kvadista. Takođe, oni u saopštenju naglašavaju da, ukoliko je zaista zakonom zabranjena vožnja kvadova, treba postaviti table na prostor po kojem je vožnja dozvoljena.

Vozači kvadova saglasni su u tome da nisu imali uvid u zakone kojima je vožnja po NP Fruška gora zabranjena i dodaju da su o tim zakonima čuli od aktivista, a da su njihova vozila registrovana.

Jedan od kvadista Nikola Vujnović kaže da nigde nije video bilo kakvo obeležje kojim se zabranjuje vožnja kvadova.

„Iz moje tačke gledišta mi ne narušavamo prirodu, ne uništavamo ništa, već se radi o tome da su ljudi zavidni i ljubomorni ili imaju neke druge namere, na primer da seku šumu, pa im smetamo mi kad naiđemo“, zaključuje Vujnović i dodaje da su aktivisti u svojim grupama objavljivali određene tačke zakona, ali da se iz njih ne vidi jasno da je vožnja kvadova zabranjena.

Na naše pitanje da li je video tablu na ulazu na Frušku goru kojom se, između ostalog, jasno zabranjuje i vožnja motornih vozila, kvadista Marko Jovanović kaže da ovu tablu vidi prvi put.

„Nikada nigde ni sličnu tablu nisam video. Ima tamo raznoraznih tabli, ali te sa zabranom iskreno nikada nisam primetio“, ističe Jovanović. 

O nelegalnoj vožnji kvadova kroz Nacionalni park svedoče i snimci vožnje kvadova koje smo dobili od aktivista, a na kojima se vidi kolona kvadova koja stvara veliku buku i plaši kako šetače, tako i njihove kućne ljubimce.

Foto: Petar Živanović

U ovakvim situacijama ljubitelji prirode prinuđeni su da se sklanjaju pored staze koja je namenjena za šetnju.

Pored već pomenute table, nedavno je postavljena još jedna identična koja se sada nalazi na izlazu iz Dumbova, prema vodopadima. Međutim, kvadisti ne poštuju ni ovu tablu, iako se i na njoj jasno vidi da je zabranjena vožnja motornim vozilima.

Aktivista Petar Živanović i novinarka Dragana Prica Kovačević navode da pored toga što neki vozači kvadove voze rekreativno, veći problem predstavljaju grupne vožnje, odnosno vožnja pod upravom turističkih ponuda. O ovom problemu u februaru su govorili za portal Radija 021. 

„Poslednjih meseci ekološki aktivisti su podneli nekoliko zahteva za inspekcijski nadzor na adresu upravljača javnog preduzeća NP Fruška gora, a jedan je i u vezi sa oglašavanjem turističke ponude za kvad avanture. Oba zahteva su rezultirala prekršajnim prijavama od strane nadležne inspekcije za zaštitu prirode, jer se ovim vožnjama direktno krši Pravilnik o unutrašnjem redu i radu čuvarske službe i Uredba o režimima zaštite prirode“, rekla je Prica Kovačević za portal Radija 021.

Aktivista Živanović ovo potkrepljuje odgovorom koji je dobio na mejl od nadležnih iz NP Fruška gora, u kojem nadležni kažu da će prikupljene fotografije poslati nadležnim policijskim stanicama za dostavu podataka o vlasnicima tih vozila, kao i da će nakon odgovora policije biti pokrenuti prekršajni postupci.

Kako Živanović kaže, prekršajni postupci su sprovedeni. On dodaje da je u toku proces izrade više od 200 tabli koje će biti postavljene svuda po NP Fruška gora, te da će na njima ekplicitno pisati da je zabranjena vožnja motornim vozilima. 

„Postoji tabla koja prikazuje precrtanu vožnju motornim vozilima, ali će morati da se naprave nove gde piše kvad, ili oni žele da im se docrta baš kvad“, kaže Živanović.

Nakon odgovora nadležnih ponuda safari vožnje Fruškom gorom povučena je sa liste ponuda turističke organizacije EONS (februar i mart 2021). Krajem aprila EONS je postavio na svoju Fejsbuk stranicu fotografiju na kojoj je jasno prikazano terensko vozilo zamrljano blatom, a slogan pod kojim je ova ponuda oglašavana ticao se timbildinga („Team building: terenska safari avantura Fruškom gorom“). 

Aktivisti su reagovali, a iz organizacije EONS rekli su da je samo poster takav, te da su vozila registrovana i da će se voziti obeleženim, to jest asfaltiranim putem. Isti odgovor dobili smo kontaktirajući ovu agenciju telefonskim pozivom. Međutim, predstavljajući se kao zainteresovani članovi firme koja želi da svoje radnike okupi i odvede na ovakvu avanturu, dobili smo odgovor da se za avanturu na Fruškoj gori i dalje može prijaviti. Na naš mejl stigao je poster sa detaljnim informacijama o tome kako izgledaju rute. 

Iako se iz varijanti 1 i 2 ne može naslutiti kuda će se tačno kvadovi voziti, pa stoga možemo reći da se zakon u ovim rutama možda i ne krši, problematična je varijanta 3. Čak i njen sam naziv aludira na nezakonitu vožnju: off road avantura. Takođe je problematičan i segment u kom se kaže da vožnja podrazumeva korišćenje oklopnih vozila iz Drugog svetskog rata. Prema članu 268 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozila iz Drugog svetskog rata se mogu registrovati kao oldtajmeri pod uslovom da na njima nisu rađene prepravke i stavljani savremeni dodaci. Mogu se registrovati na minimalno jedan mesec, a najviše na 12 meseci. Ipak, to ne podrazumeva da se ovakva vozila mogu voziti van obeleženog puta, a pogotovo ne u specijalnim rezervatima prirode.

Na telefonskim putem postavljeno pitanje kuda voze vozači ovih džipova tokom varijante 3 i kako su registrovana vozila, dobili smo odgovor „da je sve legalno i da idu putevima kojima je dozvoljeno, ali da vozači možda nekad malo skrenu sa puteva da bi vožnja bila zanimljivija“. Ako pridev zanimljivija uporedimo sa posterom organizacije EONS i samim nazivom avanture, možemo naslutiti da je reč o skretanju sa asfalta i sa označenog zemljanog puta na područje kojim se ne sme voziti. Iz ove organizacije dodali su „da bi oni u ponudu mogli da ubace i kvadove, ali da ne žele da ih aktivisti fotografišu ili da ulaze u sukob sa njima“. 

Na krivičnu prijavu aktiviste Živanovića protiv kvadista, koju je on podneo novosadskoj policiji u januaru ove godine, stigao je odgovor u kojem se navodi da po zakonu čuvarska služba treba da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu. Kako navode u svom odgovoru, glavni problem predstavlja to što „ne mogu da identifikuju vozače ovih vozila jer oni najčešće neće da se zaustave, pa se identifikacija vrši na osnovu uočene registarske oznake, ukoliko ona postoji na vozilima“. Takođe, u ovom obraćanju aktivisti Živanoviću navodi se da je problem i to što se nacionalni park prostire na teritoriji više policijskih uprava, pa je neophodna koordinacija čuvarske službe sa više policijskih stanica. Ipak, na kraju odgovora koji je stigao krajem januara, navodi se „da će se u narednom periodu, kada zbog vremenskih prilika ova pojava bude ponovo aktuelna, planirati zajednička kontrola sa „Čuvarima prirode“ na putevima u nacionalnom parku, a u cilju kontrole i identifikacije vozača kvadova i motocikala“.

Iako je došlo lepše vreme i vožnja kvadova ponovo postala veoma aktuelna, čini se da po ovom pitanju od strane nadležnih nije urađeno ništa, odnosno da obećanje dato u odgovoru nije ispunjeno. O tome svedoče i primetni vozači kvadova, džipova i enduro motora u crvenoj zoni zaštite NP Fruška gora. Nedavno je aktivista Živanović pisao nadležnima iz NP Fruška gora i dostavio nove fotografije. On je nadležnima poslao fotografije vozila koja se kreću u zaštićenom području Orlove stene u pravcu Crvenog čota. U odgovoru koji je dobio piše da će se od policije tražiti podaci o vlasnicima tih vozila i da će onda protiv tih osoba biti pokrenut prekršajni postupak.

U nadi da će sačuvati Frušku goru od nelegalne vožnje i drugih problema koji se tiču seče šuma i izgradnje objekata, aktivisti planiraju sprovođenje nove peticije.

Novinarka Radija 021 Dragana Prica Kovačević, koja se ranije bavila ovom temom, kaže da vožnja kvadova po Fruškoj gori predstavlja očigledan problem.

„Primeri nacionalnih parkova u svetu gde su ovakve vožnje zabranjene svedoče da su aktivisti u pravu kada pozivaju na odgovornost i na prestanak ovakve zloupotrebe Fruške gore. Tu, kao i u mnogim drugim temama koje se dotiču Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora, možemo videti da nadležni iz javnog preduzeća ignorišu pitanja novinara i proteste građana“, kaže Prica Kovačević i dodaje da je to i razlog zbog kojeg se mediji generalno nedovoljno i neadekvatno bave temom zaštite životne sredine. Ona ističe da kada se radi o temama kao što je vožnja kvadova po nacionalnom parku, uvek u vidu treba imati i nedovoljno dobru uređenost samog sistema, te da u celoj priči veoma značajnu ulogu igra i finansijski aspekt.

„Upravljač prirodnim dobrom se sam finansira i od njega se očekuje da ostvaruje profit, koji Nacionalni park očigledno ima od vožnje kvadova, pa stroga zaštita, kakva bi trebalo da postoji, nije isplativa“, kaže Prica Kovačević i zaključuje da se retko može reći da je nadležnima u prvom planu zaštita prirode.

Nema komentara

Napišite komentar