Nasilna omladina- nacionalni problem

autor: Tamara Plavšić 0

Sve više se može čuti i pročitati o obračunima mladih, koji iz dana u dan postaju okrutniji. Govori se o raznim oblicima netrpeljivosti, neartikulisanoj agresivnosti i međusobnom nerazumevanju. Finansijska situacija, problemi u školi, na fakultetu, u porodici i sa partnerom neki su od pokretača nasilja.

foto: thepeak.ca

Profesorka psihologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Snežana Smederevac smatra da se nasilje uglavnom javlja zbog društvenih razlika i velikog broja neobrazovanih:

- U osnovnim školama nasilje je izraženo zbog toga što deca ne shvataju da postoje različitosti i ne prihvataju ih, ali kroz školovanje i pravilni razvoj njihove ličnosti može se uticati na smanjenje agresivnog ponašanja - rekla je profesorka Smederevac.

Pod nasiljem se podrazumeva svako ponašanje koje ugrožava zdravlje, razvoj i dostojanstvo osobe, bez obzira na to da li je učinjeno samo jednom ili se ponavlja. Postoje različiti oblici nasilja poput fizičkog, emocionalnog, seksualnog, socijalnog i eksploatisanog.

Student Fakulteta tehničkih nauka  u Novom Sadu Nemanja Bačić ističe da je nasilje bespotrebno, ali  da je sve  izraženije:

- Svakodnevno slušamo vesti o nasilju ne samo među studentima nego i među učenicima osnovnih škola, ali i o „obračunima“ dece koja idu u obdaništa. Roditelji trčkaraju na sve strane, uglavnom za novcem, i nemaju vremena da se bave svojom decom - rekao je Bačić i dodao da smatra da je jedan od glavnih razloga zbog kojih se nasilje javlja upravo ta nebriga roditelja i nedostatak kućnog vaspitanja.

Roditelji smatraju da deca ne provode slobodno vreme na kvalitetan način i da im filmovi o nasilju i mnoge agresivne igrice samo daju ideju kako da na negativan način ispolje višak energije. Dragana Kojić iz Novog Sada, majka dvoje dece, požalila se kako mnogi roditelji gube kontrolu nad svojom decom:

-Vesti sa kojima se susrećemo na televiziji i u novinama ne daju nam spokoj. Svakodnevno strahujem za svoju decu i za njihovu bezbednost na ulicama našeg grada - rekla je Kojićeva i dodala da joj je malo lakše od kada su u gradu pojačane policijske kontrole.

Vizija koja se promoviše Nacionalnom strategijom za prevenciju i zaštitu omladine od nasilja jeste da sva deca u Republici Srbiji, bez obzira na uzrast, pol, nacionalno ili etničko poreklo, porodični status i bilo koje druge socijalne ili individualne karakteristike deteta i njegove porodice, odrastaju u okruženju bezbednom od svake vrste nasilja, u kojem se poštuju ličnost i dostojanstvo deteta, uvažavaju potrebe i razvojne mogućnosti i omogućava detetu da razvija toleranciju i koristi nenasilne vidove komunikacije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Vlade Srbije radi na stvaranju bezbednosti grada, odnosno na tome da građani Novog Sada počnu da žive sigurnije nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

Policija ulaže maksimalne napore i sve raspoložive kapacitete da Novi Sad bude što bezbedniji. Policajci iz drugih policijskih uprava stigli su kao ispomoć kolegama u Novom Sadu. Kako saznajemo iz policije, veliki problem na ulicama predstavljaju grupe huligana koji se uglavnom bave kriminalom. Vođe „navijačkih grupa“ veoma često budu kriminalci, koji se bave razbojništvima, prodajom droge i slično, dok same grupe huligana funkcionišu kao gangovi. Navodi se da i veliki broj mladića u ranim godinama pristupi jednoj od ovih grupa, u kojima vođe huligana postaju uzor mladima i primer koji prihvataju i rado slede.

D.K., pripadnik jedne navijačke grupe u Novom Sadu, istakao je da „huligani“ - kako ih ljudi uglavnom nazivaju - takođe poseduju „navijački kodeks“ i da nikada ne napadaju iz čista mira:

-  Mi smo izabrali ovakav način života. Došla su vremena kada je navijanje postalo opasno, više nema borbe pesnicama, već se koriste različiti rekviziti, a mi smo to prihvatili. Svako ima pravo da navija, da bude simpatizer u ovom slučaju nekog drugog tima, i mi to poštujemo - rekao je D.K. i dodao da nijedan od navijača neće napasti pripradnika neke druge grupe, ako on ne izazove prvi.

Nema komentara

Napišite komentar