Nagrada "Dušan Bogavac" uručena novinarki Danici Vučenić

autor: J.S. 0

Novinarki Radio-televizije Vojvodine Danici Vučenić uručena je ovogodišnja nagrada „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost. Novinarka je upozorila da je profesija na opasnom putu i da novinari ne obavljaju više osnovnu funkciju – informisanje.

foto: srbijadanas.net

- Na opasnom smo putu da uskoro nećemo publici saopštavati da li radi neki dom zdravlja, da li će biti struje. Razume se da je vlast odgovorna za takvu atmosferu, ali ni mi novinari ne smemo da dopuštamo da budemo u inferiornom položaju, jer to nije u interesu javnosti - rekla je Vučenićeva.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je da su ova nagrada i novinarka Danica Vučenić opomena svima da se nalazimo u vremenu iskušenja za novinare.

U užem izboru za nagradu ove godine bili su i Tamara Spaić, Anđela Milivojević, Slobodan Georgijev, Dragoljub Petrović i redakcije „Čačanskih novina“ i satiričnog portala „Njuz net“.

Žiri su činili dobitnik nagrade za 2012. godinu Marko Somborac, dobitnik za 2013. godinu Predrag Blagojević, kao i Vukašin Obradović, Filip Mladenović i Branka Bogovac.

Dušan Bogavac se 1980-ih godina bavio problemom demokratizacije, animirao je veliki broj intelektualaca Jugoslavije, osnovao Fond solidarnosti namenjen novinarima koji su zbog istinoljubivosti i hrabrosti ostajali bez sredstava za život.

U znak sećanja na Dušana Bogavca i u znak podrške etičkom novinarstvu u Srbiji se od 1991. godine dodeljuje novinarska nagrada koja nosi njegovo ime.

Nema komentara

Napišite komentar