"Levi feminizmi"-žene na margini kapitalizma

autor: Julia Mitrović 0

Tribina „Levi feminizmi – analize i smernice” održana je u Omladinskom centru CK13, gde su učesnici tribine upoznali publiku sa preprekama na koje žene i druge socijalno ugrožene grupe nailaze u savremenom, neoliberalnom društvu.

foto: Aleksandar Matković

Publici se najpre obratila moderatorka tribine Andrea Jovanović iz kolektiva „Gerusija”, sa definicijom i kratkim istorijatom marksističkog feminizma, kao teorijskog aparata koji služi za analizu kapitalističkog društva u kontekstu ženskog pitanja.

Članica organizacije „Uzbuna” Ana Vilenica istakla je probleme koje su stvorile aktuelne neoliberalne mere štednje:

-  Najnovija istraživanja pokazuju da one povećavaju rodnu segregaciju rada, čime se povećava i razlika među platama. Menja se i socijalna politika, koja najviše pogađa žene, jer su upravo one najčešće korisnice socijalnih usluga. One čine i većinu nezaposlenih u Srbiji – istakla je Vilenica i dodala da, iako se mere štednje predstavljaju kao rodno slepe, one to svakako nisu.

LGBT zajednica se posmatra kao ekonomski nepovoljna po kapitalizam, zaključio je član Centra za društvenu analizu Andrej Cvetić:

- U kapitalizmu nema mesta za one koji nisu sposobni za reprodukciju. Time se gejevi i lezbejke stavljaju na marginu društva, kao nestabilna zajednica – rekao je Cvetić.

Jedna od učesnica tribine, Vesna Bibić, članica je hrvatske Baze za radničku organizaciju i demokratizaciju i Ženske fronte, koja se bavi ženskim pitanjima unutar sindikata. Navela je probleme sa kojima se sindikalistkinje suočavaju kada pokušavaju da se aktiviraju u svom sindikatu:

- Njihov položaj je prilično marginalizovan, retko su na višim pozicijama ili u javnosti.

Pokušaji razgovora o specificno ženskim pitanjima predstavljaju se kao sektašenje. Ženske teme se tako, na kraju, svedu na mobing i uznemiravanje – zaključila je Bibićeva.

Učesnici tribine pozabavili su se i teškim položajem sezonskih radnica. Članica Centra za društvenu analizu Isidora Aćimov iznela je publici svoje rezultate istraživanja na ovu temu:

- Posle rapidnog porasta nezaposlenosti, sezonske radnice našle su se u većini. Među njima ima onih koje su dobile otkaz na svom poslu, u trenutku kada im je falilo samo par godina do penzije, kao i radnice sa smanjenim radnim sposobnostima, koje su nepoželjne poslodavcima, ali i penzionerke sa malim penzijama – iznela je Aćimova.

Publika je dobila priliku za diskusiju, ali i primerke časopisa „Stav” kolektiva „Gerusija”.

Omladinski centar CK13 već duže vreme organizuje tribine sa diskusijama, a rodno pitanje, kao uvek aktuelno, redovno se nalazi među temama rasprava.

Nema komentara

Napišite komentar