Koraks: Dok crtam osećam se superiorno

autor: Sanja Mišanović 0

Promocija nove knjige poznatog karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa pod nazivom „Fenomenologija zarđale kašike”, koja je sinoć u Studentskom kulturnom centru (SKC) „Fabrika” upotpunjena i izložbom karikatura, podsetila je još jednom na to da neke stvari iz prošlosti ne smeju biti zaboravljene, kao i na ulogu, trenutno skrajnutu, koju u tome mora imati karikatura.

Učesnici tribine, foto: Sanja Mišanović

U situaciji na našoj političkoj sceni, Koraks primećuje da mu nikada ne manjka inspiracije. Njegova nova knjiga obiluje karikaturama kojih ima 120, a njegov cilj je da one  pogode pravo u centar i da izgledaju kao presuda.

− Karikatura mora da izgleda kao šamar i aksiom, kao stvar koja ne može da se poništi, a to je ono na čemu ja insistiram i trudim se da istrajem – rekao je Koraksić.

Autor knjige pričao je o svom višedecenijskom radu u kojem je sve vreme želeo da pronađe simbole i atribute koji tačno odgovaraju karikaturalnom liku. U vezi sa tim, kao primer mogu se navesti Slobodan Milošević koji nema oči ili Mira Marković koju je Koraks prikazivao uvek kao „debelu”.

− Uvek sam hteo da začinim sa nečim, a ova zarđala kašika se pojavila iznenada devedesetih kada je Šešelj izjavio u Hrtkovcima da će Hrvate klati zarđalom kašikom. Ja sam uzeo to kao simbol i posle se sve i dalje tako odvijalo kao atribut koji je pristajao svakom od njegovih naslednika, danas Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića – objasnio je Koraks i istakao kako oni imaju taj gen i da zarđala kašika svakom pripada.

Koraksove karikature, foto: Sanja Mišanović

Pored kreativnog tvorca karikatura, događaju je prisustvovao i urednik izdanja knjige iz „Aleksandrije presa”, Ivan Ivanović. On je objasnio na koji način je spojio dva pojma u naslovu „fenomenologiju” i „zarđalu kašiku” povezujući ga sa trenutnom političkom situacijom u Srbiji.

− Ova dva pojma su nespojiva i zato je naslov interesantan. Fenomenologija kao društveni pojam kojem treba analitički pristupiti i zarđala kašika koja reprezentuje nove neoradikale. Sam naslov ove knjige spaja dve stvari koje ćete fenomenalno moći da primetite na svim karikaturama − rekao je Ivanović i nadovezao se da je fenomenologija karikatura sa jedne strane smešna, a sa druge strane jeziva.

Na promociji se našla i Koraksova prva knjiga „Trajna prošla vremena” koja sadrži više od 800 karikatura koje se tiču istorije događanja u slikama u periodu od devedesetih godina do dvehiljaditih. Prema rečima karikaturiste, tada je svaki dan radio i stvorio više od 3000 ilustracija.

Posetioci su mogli da pokrenu diskusiju sa autorom, kao i da pogledaju odabrane karikature na izložbi, a sudeći po njihovim licima dok su ih posmatrali, bili su pod prijatnim utiskom. Jedna od njih je i posetiteljka Nila Kapor koja prati Koraksov rad od prvog dana.

− Uvek uživam u ovim karikaturama, a trenutno mi se jako  svidela ova sa znakom Etihad Er Srbije jer je nisam videla do sada, a pošto često letim, zagledam taj znak i sad sam je prvi put videla u karikaturi. Zaista mi je otvorila oči na određen način – priča Kaporova i ističe kako  Koraks uvek prikaže ono što ona oseti, a da za to nema reči.

Koraksove karikature, foto: Sanja Mišanović

Na posetioca Blažu Popovića najveći utisak je ostavila karikatura koja prikazuje Vučića i boga na oblaku iznad njega.

− To je zanimljivo i simboliše dosta toga. Sve karikature su realan odraz društva u kojem mi živimo već više od 25 godina i tužno je što se ništa nije promenilo do danas. To govori o tome da snaga karikature u Srbiji nije toliko jaka zahvaljujući relativno skromnom dometu medija u kome se ona pojavljuje, a to su listovi koji nemaju mnogo čitalaca – zaključio je Popović.

Portparol SKC „Fabrika” Nemanja Vuković saradnju sa Koraksom opisuje kao prirodan spoj prepoznavanja estetike, umetničke vrednosti, značaja i želje da se ne zaborave teme koje ostaju zauvek aktuelne zbog opšte obuhvatnosti ljudi koji žele da se sećaju gde su živeli i gde sad žive.

Nema komentara

Napišite komentar