Italija u oku Erazmus studenta

autor: Sara Matković 247 pregleda

Aerodrom u Milanu, mesto dolazaka i odlazaka. U ovoj situaciji nepoznato mesto dolaska, prvi put viđeno. Ali, Italija je zemlja o kojoj svi sanjaju. Pa ipak, tako divna i čarobna, u tom trenutku čini se kao kraj sveta, nepoznata i zatvorena. 


Ciljana destinacija za Erazmus studenta je Torino. U mislima najpre mali grad o kojem niko ništa ne zna. Nešto kasnije ispostavilo se da je potpuna suprotnost. Naizgled nepoznat grad, pretvara se u bogatsvo istorijskih činjenica, muzeja. Kao bivša prestonica Italije, smešten je u regiji Pijemonte, kako sami Italijani kažu, ima savršenu geografsku poziciju.
Torino je, naime, smešten u blizini francuske, pa tako i švajcarske granice. Pored svega toga, okružen je brojnim jezerima i planinama, gradovima koji su upravo kao oni sa filmova – mali, ali bogati arhitekturom kako srednjevekovnom, tako i onom novijom. Okrug Pijemonte bogat vinogradima, pruža mnoga mesta koja su pogodna za jednodnevne izlete. Čarobni pejzaži, kao sa slika priređeni su za svačije oko i objektiv.


Za sve ljubitelje Italije i italijanskog jezika, Torino je zaista veoma dobro organizovan. Zahvaljujući Erazmusu moguće je upoznati ljude iz različitih država i različitih kultura. Ovakva prilika se ne pruža svaki dan i zato je vrlo važno iskoristiti svaki trenutak najbolje moguće, jer koliko god se četiri meseca činilo mnogo, zaista brzo prođe. Fakultet je organizovan na vrlo sličan način kao i kod nas – tradicionalno predavanje, ali čar svega toga jeste italijanski jezik i drugačija atmosfera sa potpuno drugim ljudima. Svaki dan je moguće čuti neki drugi jezik i upoznati nekog novog i drugačijeg od onog što se već poznaje. 
I tako, dok sam istraživala ovaj pijemonteški grad, zalutala sam u jedan čaroban kraj Torina. Dan je bio sunčan i osećala sam se kao da sam u nekom italijanskom ljubavnom filmu. Ulazeći dublje u naselje, naišla sam na zgrade poput onih iz bajki, nalik na zamkove. Bio je pravi jesenji dan, svi su radili nešto drugo. Mesto je bilo ušuškano lišćem jesenjih boja, sve je odisalo italijanskim duhom i svuda se čuo italijanski jezik. Zaista mogu da kažem da je Torino odličan izbor, kako za studiranje, tako i za prepuštanje pravoj italijanskoj atmosferi.
Iskustvo koje se stekne ovde može da se primeni i kasnije na sve moguće sfere. Dobija se prilika da se okuša samostalan život, da se vide novi običaji, upoznaju novi ljudi, nauči novi jezik. A sve to je veoma značajno za budućnost, kako za karijeru tako i za svakodnevna dešavanja u životu. Tako, na primer, za doručak nemojte da tražite nešto slano, kapučino pijte samo u prepodnevnim časovima i obavezno ručajte između 12 i 14 časova, inače ćete kasnije ostati gladni!


U Torino se stiže na železničku stanicu Porta Nova koja otvara vrata daljim delovima grada. Krećući se dalje kroz grad mogu da se vide prostrani trgovi poput trga San Karlo, trga Kastelo, koji su najpoznatiji. Pored ovoga tu je bogata kulurna baština, koja se ogleda u mnoštvu muzeja. U Torinu se  nalazi Egipatski muzej, drugi najznačajniji u svetu. Pruža mnoge istorijske podatke koje datiraju od davnina. Približavajući se centru tu se nalazi ono što je, na neki način, obeležje Torina. To je Muzej filma Mole Antolelijana. Čaroban doživljaj putovanja kroz vreme, daje osećaj kao da smo sami mi uloge u poznatim filmovima. Na samom kraju muzeja postoji mogućnost za panoramsko razgledanje grada, koje ostavlja svakoga bez daha. Pogled je veličanstven, baš kao na filmu.  
Torino je veoma poznat po dinastiji Savoja, koje su ostavile veliki trag u istorijskom smislu. Tu se nalaze muzeji koji su i posvećeni istima. Vila dela Ređina, Palaco Reale, Bazilika Superga. Sve ovo nam daje mogućnost da bolje upoznamo dinastuju Savoja, vidimo njihove grobnice i naučimo ko su sve bili vladari i vladarke, takođe sa potpunim uživanjem u šetnji kroz istoriju.
Izađemo li malo van Torina, uradili smo veoma dobru stvar. Kako je okružen vinogradima i bogatim mali mestašcima, od kojih svako ima svoje utvrđenje, kako to Italijani kažu – kastelo. Prva destinacija koja je važna da se vidi je gradić Saluco, stare građevine datiraju iz 15. veka. Očuvane, baš kao one sa filmova. Stari grad popločan kaldrmom, sa vidikovcem i malim vinarijama, daje nam priliku da osetimo italijanski duh. Tako se pomalo zaboravimo, pa pomislimo da i sami postajemo Italijani.
Nakon ovoga, regiji Pijemonte pripada jezero Mađore. Njega je veoma teško opisati rečima, čak i u zimskom periodu. Gradići se nižu uz obalu jezera, a Alpi se vide sa snežnim vrhovima oko njega. Zaustavljamo se u svakom mestu, prolazimo kroz uske uličice i spuštamo se do obale. Bajkovit prizor pomešanih sunčevih zraka sa snežnim planinskim vrhovima ne dozvoljava nam da tako brzo odemo. 


Postoje mnoga mesta koja su turistički budna danonoćno tokom cele godine. Ali, ovo je prilika kada mogu da se vide mesta sa nekim nepoznatim nazivima kao što su Diano, Alba, Monkalijeri, Saviljano, Kuneo... Ovo je prilika da se posete mesta koja nisu poznata kada odete u neku turističku agenciju. Ali, verujte, ova mesta su toliko magična, odaju pravi istinski duh jednog italijanskog grada. Vredna su svakog koraka i svakog minuta koji se provede u njima. 
Pijemonte, regija koja je bogata malim, ali veoma bogatim mestima. Okruženim starim građevinama, jezerima, dvorcima, vinogradima zaista je pogodna regija za jednog studenta na razmeni. Do svih ovih mesta može da se stigne vozom ili autobusom, što je veoma jednostavno i pristupačno svakom studentu koji dobije priliku da dođe ovde na razmenu.
Torino je sada dobio potpuno novo mesto u mojim očima. Postao je jedan od lepših gradova Italije. Bogat istorijom, ljudima, a tako miran i povučen u sebe. Idealna je prilika za usavršavanje jezika, uspostavljanje novih prijateljstava i posećivanje novih pijemonteških mesta.
 

    Napišite komentar