Istraži, prikaži, znanje potraži i budi cool!

autor: Jelena Žarić 1

Sedma po redu „Noć istraživača”, međunarodna naučna manifestacija posvećena popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu, održana juče u Novom Sadu, u potpunosti je opravdala ovogodišnji slogan. Tema manifestacije ove godine je COOL nauka – u svakom smislu te reči, koja obuhvata nauke niskih temperatura, ali i kul prikaz poziva naučnika i same nauke.

(foto: Gordana Tošić)

„Noć istraživača” je i ove godine održana na dve lokacije u našem gradu  - u Tržnom centru Big i u klubu Kvorter, u kineskoj četvrti. Takmičenje za „Kul naučnika”, najveća atrakcija ovog izdanja, ujedno je i održano prvi put, gde je 17 kandidata naučnika predstavilo svoje radove, talente i hobije kroz intervjue, video klipove i promocije na bilbordima, od kojih je 10 ušlo u finale.

– Rušimo stereotipe o naučnicima kao ljudima za koje se uopšeno misli da su zatvoreni u svojim laboratorijima bez života– rekla je programska koordintorka manifestacije Tijana Prodanović.

Ona je navela da je odaziv mladih, pre svega osnovaca i srednjoškolaca, svake godine veći, što je dokaz da postoji potreba organizovanja ovakvih događaja i prezentacija nauke na zanimljiv način.

 – Kao neko ko proučava prirodne nauke smatram da je neophodno da se naučni poziv približi mladima kako bi odagnali strah od nauke– dodala je Prodanovićeva.

(foto: Gordana Tošić)

Za posetioce ovogodišnje „Noći istraživača” pripremljenji su razni eksponati i naučne interaktivne radionice, najviše prilagođene zabavi mališana. Radionice su raspoređene duž hodnika Biga u desetak departmana, a pored njih, u sklopu sadržaja programa je naučno igralište i sladoled sa naučnicima. Svi zainteresovani su mogli da vide kako se uz pomoć tečnog azota pravi sladoled, da odrade test ličnosti i vide sa kojim naučnikom ili naučnicom dele karakterne osobine, da posmatraju izradu iglua od stiropora, da poslušaju korisne savete o lekovitim svojstvima leda u slučaju povreda tela ili da se okušaju u raznim eksperimenitma.

Koliko je promocija nauke važna, ali i vrednosti koje ona sa sobom nosi, istakla je PR menadžer za Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Saška Rakić.

– Deca treba da budu radoznala i da pitaju, a da bi znala koja pitanja treba da postave potrebno im je predstaviti zanimljive sadržaje koja će da pobude njihovu maštu– rekla je Rakićeva.

(foto: Gordana Tošić)

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je pre sedam godina prihvatio ovu naučnu manifestaciju koja se do sada uspešno realizuje u 12 gradova diljem Srbije, a u više od 250 gradova diljem Evrope i sveta, gde se obeležava već 11 godina.

– Kada nešto što ima naučnu podlogu, zanteresuje decu i potiče radoznalost, meni je  kul– rekla Sanja Kojić, istraživač pripravnik i jedna od prezentatora ispred Fakulteta tehničkih nauka i dodala da je ovaj događaj značajan za predstvaljanje eksperimenata i  naučnih radova široj publici, a naročito najmlađima.

Drugi deo programa bio je rezervisan za klub Kvoter, u okviru kojeg je održano predavanje o pivu, kao i degustacija specijalno napravljenog napitka od hmelja sa tajnim dodacima, izložba fotografija „Art of fiziks”, naučni kviz i svirka benda MistakeMistake.

1 Komentar

Napišite komentar