Instaliran prvi „Dnevnik prijateljstva“

autor: M.S. 0

Troje studenata Akademije umetnosti realizovalo je tokom vikenda likovnu radionicu u cilju zbližavanje dece u nižim razredima osnovne škole. Radionica je održana u Kulturnoj stanici Svilara i predstavlja proizvod jednomesečnog rada sa učenicima OŠ „Ivan Gundulić“.

Photo: Suzana Rudić

Suzana Rudić, Sanja Meničanin i Rastislav Filip želeli su da osmisle program koji bi deci u osnovnoškolskom uzrastu pomogao da bolje upoznaju jedni druge i da se međusobno prihvate, sa svim razlikama koje imaju, podstičući u isto vreme kreativnost i slobodu izražavanja.

U okviru programa Metodika likovnog vaspitanja i obrazovanja 2, uz podršku profesora, krenuli su u realizaciju projekta Dnevnik prijateljstva. Rad sa učenicima drugog razreda trajao je mesec dana, tokom kojih su kroz različita pitanja upoznavali i beležili informacije o svojim drugovima i drugaricama iz odeljenja.

Kako objašnjava Suzana, njihov cilj bio je da deci pokažu kako se komunikacija ne treba odvijati samo u onlajn sferi, već da je kontakt uživo od presudne važnosti za formiranje prijateljstava.

– Izgleda da se, zbog užurbanog hoda, upoznajemo samo u prolazu. Upravo zato smo odlučili da tema našeg rada bude kombinacija društvenosti i komunikacije, koja je u današnjem društvu prilično zanemarena – navodi naša sagovornica.

Finalni proizvod jeste Dnevnik prijateljstva, odnosno instalacija u vidu stilizovane knjige, unutar koje se nalazi mreža isprepletanih dečijih radova.

Photo: Suzana Rudić

Iako su zadovoljni ishodom radionice, ne žele da se ova ideja završi na tome, već planiraju da prošire saradnju i sa drugim školama u Novom Sadu. Kako kažu, reakcija dece koja su učestvovala u projektu dovoljan je podsticaj da se upuste u ozbiljniju realizaciju ovakvog programa.

Nema komentara

Napišite komentar