Humanost Žur buvljaka

autor: Milica Milijanović 0

Peti po redu Žur buvljak održan je u Omladinskom centru CK13. Ovaj događaj organizuje Besplatna radnja u kojoj novac nema nikakvu vrednost, već se stvari poklanjaju ili razmenjuju.

Rahel, jedna od organizatorki Žur buvljaka, naglasila je da su svi dobro došli da poklone stvari koje im nisu više potrebne, jer nekome to može mnogo da znači.

„Danas je za garderobu potrebno izdvojiti mnogo novca, a nisu svi u mogućnosti da to urade. To dokazuje i sve veći broj second hand prodavnica. Cilj nam je da pomognemo ljudima u ovoj lošoj ekonomskoj situaciji, pa se zato trudimo da organizujemo ovakve događaje jednom mesečno“, rekla je Rahel  i dodala da uglavnom dođe oko 50 posetilaca, ali da očekuju da će se vremenom broj povećati, kada  se proširi vest o ovom humanitarnom događaju.

Žur buvljak predstavlja nesebičnu i humanu akciju omladinaca da pomognu svima kojima je pomoć neophodna. Građani su, umesto da bacaju svoje nepotrebne stvari, mogli da ih poklone i za uzvrat, ukoliko žele, mogli su da uzmu bilo šta od već priloženih stvari.

Studentkinja srpske književnosti Aleksandra Matović rekla je da joj je ovo prvi put da poseti Žur buvljak i da je sasvim slučajno čula za njega.

„Oduševljena sam jer je ovo prilika da budemo humani, da pomognemo nekome, a i samim tim da pronađemo ono što nam je u datom trenutku najpotrebnije. Štaviše, ovo je mesto gde se mogu naći veoma zanimljive stvari, od garderobe do nakita. Pravo mesto za osveženje vašeg garderobera“, izjavila je Matovićeva.

Ideja o besplatnim radnjama nastala je zbog potrebe da se pomogne najugroženijem delu stanovništva, jer se svuda u svetu povećava broj ljudi koje je ekonomska kriza dovela do ivice egzistencije.

Nema komentara

Napišite komentar