Hladno je za Štrand – idemo u Nederland

autor: Darija Stjepić 0

Glumom, plesom i muzikom studenti PMF-a sa smera Hotelijerstvo pokušali su da približe publici tradiciju i kulturu Holandije u okviru humanitarne večeri pod nazivom „Hladno je za Štrand – idemo u Nederland", a novac od prodaje ulaznica studenti će donirati za lečenje Nikoline (5) i Koste (6) koji boluju od leukemije.

 

– Ove godine plan je bio predstaviti jednu evropsku i jednu vanevropsku zemlju. Na inicijativu profesorice naša grupa je dobila kao zadatak zemlje Beneluksa. Međutim, budući da nam je bilo izuzetno teško da se fokusiramo na sve tri zemlje, odlučili smo se da ipak to bude samo Holandija, jer ima zaista najveće kulturno-istorijsko nasleđe, najrazvijenija je i najbliža publici – objašnjava jedna od organizatorki Ana Nedić.

Kroz predstavu, studenti su sproveli publiku kroz najpoznatiju holandsku pijacu sa tradicionalnim proizvodima i holandski muzej, upoznali je sa kraljevskom porodicom, ali i delima Van Goga i životom Ane Frank. Sara Nikić, jedna od organizatorki, navodi da su mladi sigurno čuli za ove ličnosti, ali da se malo govori o važnosti njihovih uloga za čitavo društvo.

– Čuli su za Anu Frank i njen dnevnik, Van Goga i njegove slike, ali nemaju predstavu kakve su živote vodili i da su njihova dela upravo to, njihov život. Naša želja je bila da kroz nekoliko kratkih scena gostima iole približimo ove dve besmrtne ličnosti – rekla je ona.

– Smatrali smo Van Goga nezaobilaznim segmentom holandske istorije i to je svakako ključni razlog što smo mu posvetili jedan čin u našoj predstavi, a cilj je bio da pokažemo koliko je on u svoje vreme bio mizeran, a danas se smatra jednim od najvećih umetnika koji su kročili zemljom. Umeo je svoju bol da predoči na platno – dodaje Nedić.

Studenti druge, treće i četvrte godine Gastronomije pripremali su večeru na tradicionalan način, a kako kažu, dobili su potvrdu od predstavnika holandske ambasade, koji su bili gosti večeri, da su u potpunosti uspeli preneti duh Holandije.

– Izazov je bio istražiti holandsku kuhinju, a sama organizacija i priprema večere su nam odlična praksa jer nemamo često priliku da pripremamo hranu za veliki broj ljudi. Nadam se da smo u uspeli, a to nam je potvrdio i predstavnik holandske ambasade kada je rekao da su kuglice od goveđeg mesa biterbalen koje smo pravili "kao prave" – navodi Nikola Zeljak, jedan od organizatora večere.

Foto: Slađana Todorović

U okviru predmeta Animacija i logistika u turizmu studenti Prirodno-matematićkog fakulteta, uz pomoć profesorice Anđelije Ivkov Džigurski i profesora Igora Stamenkovića, od 2006. godine organizuju humanitarne događaje i na taj način polažu praktični deo ispita. Do sada je organizovano 48 događaja, a zadatak večeri je da se kroz program publici približi tema večeri, najčešće određena država ili vremenski period. Za sledeći utorak, 4. februar zakazano je veče posvećeno Argentini.

Nema komentara

Napišite komentar