GMO- Mitovi i istine

autor: Nina Adžić 0

Na predavanju na temu „Genetski modifikovani organizmi (GMO)” profesor sa odseka za biologiju Željko Popović, pokušao je da razjasni šta su zapravo GMO i da li su oni opasni za čovekovo zdravlje.

Foto: Nina Adžić

− Počeo sam da držim predavanja za širu javnost, zbog toga što želim da vam pokažem onako kako jeste iz ugla nauke, a na vama je da izaberete ono što vam se sviđa, kao i ono što vam se manje sviđa, i da na osnovu toga formirate mišljenje, a ne na osnovu onoga što čujete iz novina ili medija koji najčešće ne prenesu na adekvatan način ovu problematiku, dovedu do zablude pa čak i do zastrašivanja− izjavio je Željko Popvić.

Popović, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu, publici je postavljao pitanja poput da li znaju šta su to GMO, da li su oni korisni, opasni i da li je hrana od GMO- a bezbedna.

− Ono na šta bih vam skrenuo pažnju na ovom predavanju jeste da je ovo predavnje o genetsko modifikovanim organizmima, a ne o genetsko modifikovanoj hrani, kao što ljudi uglavnom misle− istakao je on i dodao da genetski modifikovana hrana ne postoji, već da može da postoji hrana ili proizvod od genetsko modifikovanih organizama.

Profesor je objasnio i proces stvaranja GMO- a, pokazao publici slike na kojima se jasno videla razlika između organske i hrane od GMO-a i objasnio kada je čovek zapravo počeo da se bavi genetskim modifikacijama.

Predavanje je održano u novosadskom kaficu „Culture Exchange”.

Nema komentara

Napišite komentar