FOTO: Treći protest i "Vuče, vuče, bubo lenja" u Novom Sadu

autor: M. Grbić, Z. S. 0

Novosađani su treći put za redom protestovali “protiv diktature i sistema“ na kojem je, za razliku od jučerašnjeg, bilo i starijih građana.

Studenti su izneli svoje zahteve koji obuhvataju smenu članova Republičke izborne komsije zbog, kako navode, nepoštovanja odluka Ustavnog suda, smenu predsednice skupštine Srbije Maje Gojković zbog „blokade rada Narodne skupštine“, ostavke članova Regulatornog tela za elektornske medije zbog “nereagovanja na prigovore tokom predsedničke kampanje”.

Pozvali su sve nezadovoljne građane da im se pridruže navodeći policijske i vojne sindikate, sindikate penzionera, radnike preduzeća…

– Okupljamo se ovde zbog svakodnevnih kršenja ljudskih prava, zbog čega ne možemo da živimo normalno. Naravno, želimo da ostanemo u našoj zemlji. Okupili smo se da bismo poslali tačnu i jasnu poruku – dole celokupna politička vlast i elita. Dole svi koji ruše demokratiju za koju se mi danas borimo. Pokazaćemo im danas, kao i svaki drugi dan u šest časova, da je Srbija slobodna zemlja – poručio Miran Pogačar.

Učesnici protesta kretali su se od Trga republike, preko Beogradskog keja, do Univerzitetskog kampusa, odakle su pozvali svoje profesore da im se pridruže na protestima.

Nakon šetnje kroz kampus, studenti su ponovo došli do raskrnice Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Žarka Zrenjanina, gde su “padali u nesvest” i pevali pesmu “Vuče, vuče, bubo lenja”.

Tokom šetnje uzvikivali su „Vučiću pederu“, „Pokrali ste izbore“, „Av, av, av“, “Gotov je”, a nosili su transperenta sa natpisima “Mislim, dakle šetam”, “Imam ja vremena (V)učiću”, “Da je Bastilja, pao bi” i druge.

Protest je prošao bez incidenata, a organizatori su i za sutra u 18 časova najavili još jednu šetnju.

Nema komentara

Napišite komentar