FOTO: Mladi ustali protiv diktature

autor: Z. Strika 0

Protest „Vojvodina protiv diktature 2017“, zbog izbornih rezultata održan je na Trgu slobode u Novom Sadu, ali i ispred Skupštine Srbije u Beogradu.

U Novom Sadu se okupilo nekoliko stotina građana, uglavnom studenata, koji su reagovali zbog „nefer uslova na izborima“, ali i da bi se „zahvalili“ oni koji nisu glasali, poručivši da će „drugi krug trčati sa Danteom“.

Studentkinja Sofija Balać poručila je da su se građani okupili kako bi pokazali da postoje ljudi koji se bore za pravednu demokratiju i pravedno društvo.

– Borimo se za izbore na kojima nema ukradenih glasova, niti ucenjivanja građana za glas. Ovaj skup je samo prvi korak u našoj borbi za slobodu mišljenja, govora, slobodu glasa, za slobodu medija. Prvi koraci su uvek mali, najpre treba počistiti svoje dvorište, a zatim krenuti sa ulicom. Ovo neće uroditi plodom dok se svi mi ne aktiviramo i ne kažemo naglas šta mislimo – dodala je ona.

Mladi su nosili parole na kojima je pisalo „Ni kerovi više ne laju AV AV AV“, „Svi su opet spremni da se bore za san“, „Hoću kulturu neću diktaturu“. Ideja za protest se javila sinoć, nakon što su objavljeni prvi rezultati po kojima su privatne agencije javile da je Aleksandar Vučić odneo ubedljivu pobedu.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović poručio je da su izbori za predsednika republika postali neregularni onog momenta kada su raspisani.

– U medijima već pet godina traje užasna kampanja protiv svih onih koji misle drugačije. Kada govorimo o medijima u Srbiji ne trebaju nam nikakva istraživanja, dovoljno je da odemo do trafika, da upalimo neki kanal nacionalne televizije, i da vidimo da mediji nisu u službi građana, nego mač u rukama vlasti koja želi da razbije svaku civilizovanost u ovom društvu – kazao je Sejdinović.

Okupljeni su ukazali na to da ne žele da odu iz Srbije, iako za to imaju priliku. Kako su rekli, žele da „ova zemlja postane pristojno mesto za život“. Zbog toga su mnogi nosili odštampane pasoše, kojima su želeli da ukažu onima koji čine da vlast, da ne žele da ih upotrebe za odlazak iz države.

U Beogradu se okupilo preko hiljadu mladih, uglavnom studenata, koji su uzvikivali „Vučiću, lopove“, „Gotov je“, „Nećemo te“, „Vučiću, Krađa“...

Nema komentara

Napišite komentar