FEJS: Pasivnost mladih na izborima, moramo ih pokrenuti

autor: Jelena Drapić 0

Forum studenata žurnalistike Srbije (FEJS Srbija) inicijator je kampanje “Izađi i glasaj” koja za  cilj ima što veću izlaznost mladih ljudi na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji. FEJS je akciju “Izađi i glasaj” objavio na dan raspisivanja izbora, a na istu su ih podstakli poražavajući statistički podaci o maloj izlaznosti mladih na glasanje.  

Akcija će trajati upravo onoliko koliko traje i sama predsednička kampanja, dakle do 16. aprila, ako bude drugog kruga. Mlade će animirati tamo gde se najčešće i nalaze, odnosno na Fejsbuku. Zbog toga će ova organizacija pokušati mlade da animira kroz niz zabavno i informativnog materijala. 

CESID-ovo istraživanje iz 2012. godine pokazuje da samo deset odsto mladih izlazi na izbore, nasuprot čak 90 odsto penzionera, a portparolka ove studentske organizacije Sanja Martinović kaže da je uzrok ovakvim rezultatima pasivnost i nezainteresovanost mladih kako za politiku, tako i za ostale sfere života.

– Razlozi za to mogu biti još i neinformisanost ili ubeđenje da nikog ne interesuje šta oni imaju da kažu. Mi želimo da sebi napravimo bolju budućnost u Srbiji. A ako možemo mi, mogu svi. I svi bi i trebalo – navodi Martinović.

Prema njenim rečima, odziv mladih na društvenim mrežama je za sada zadovoljavajuć. Da privuku kritičnu masu pomažu im i poznate ličnosti koje su podržale akciju.

– Poznate ličnosti imaju određenu publiku koja ih prati, publiku koja se na njih ugleda i sluša šta imaju da kažu. Mnogo je veća šansa da ćemo mlade pokrenuti ako im objašnjenje dođe i sa te strane i ako neko na prvu loptu bude skeptičan, uvek smo tu da im ovu inicijativu objasnimo i približima – zaključila je naša sagovornica.

Politikolog Filip Parežanin smatra kako su mladi svesni okolnosti sa kojima su suočeni, te nemaju podsticaj da se uključe u politički aktivizam i glasaju na izborima iz više razloga.

– Jedan je što ne veruju da se u državi išta može promeniti, a drugi je da ih ne zanima šta će ovde biti jer žele što pre da odu odavde. Ukoliko mladi ne podržavaju trenutnu vlast, trebalo bi da na simboličan način to glasom i pokažu, a ukoliko podržavaju  istu da pomognu glasom da ona i ostane – rekao je Parežanin.

Više o kampanji “Izađi i glasaj” može se pronaći na Fejsbuk stranici FEJS Srbija.

Foto: FEJS Srbija

Nema komentara

Napišite komentar