"EU Bookshop" i "Europeana" približavaju nam Evropsku uniju

autor: Isidora Ković 0

Internet portali „EU Bookshop“ i „Europeana“ pružaju korisnicima informacije o Evropskoj uniji i daju im uvid u njene publikacije, ali i omogućavaju komunikaciju između evropskih država, povezujući njihove kulture.

foto: S. Šušnjević

Internet portal „EU Bookshop“ je jedan od načina da se pretraže i naruče evropske publikacije, od kojih je 95 odsto besplatno. Na njemu se nalazi oko 100.000 štampanih i 190.000 elektronskih publikacija na temu Evropske unije, objavljenih na više od 50 jezika i 24 službena jezika EU.

Savetnica za javno informisanje iz „EU Info centra“ u Beogradu Marina Rakić objasnila je na radionici „Biblioteka EU (EU Bookshop) i Europeana“ značaj „EU Bookshopa“:

– Ljudi su prepoznali da Evropska unija ima izdavačku delatnost koja nije mala. Srbija je na putu evrointegracija i bitno je da građanima informacije o Evropskoj uniji budu dostupne, ne samo preko izjava političara, već i iz drugih izvora – smatra Marina Rakić.

Na radionici je predstavljen i projekat „Europeana“ koji služi kao interfejs za kulturnu i naučnu baštinu Evrope još od 2008. godine, kada je pokrenut na inicijativu Evropske komisije. Jedna od novina u okviru projekta je Nacionalni aggregator, koji Narodna banka Srbije planira da uspostavi ove godine, sa ciljem da učestvuje u prikupljanju digitalizovane građe iz svih institucija kulture i isporučuje ih „Europeani“. 

foto: S. Šušnjević

Prema rečima rukovodioca Sektora za bibliotečko-informacionu delatnost u Narodnoj biblioteci Srbije Tamare Butigan Vučaj, Nacionalni agregator je važan zato što insistira na nacionalnom identitetu i baštini, i ukoliko on bude uspostavljen, korisnici će na jednom mestu imati registar svega što je digitalizovano iz kulturnih institucija Srbije.

Tamara Butigan Vučaj smatra da je projekat „Europeana“ most između institucija kulture jedne zemlje i „Europeane“:

– Kultura doprinosi jako puno evropskim integracijama, a prisustvo Srbije u „Europeani“ joj daje dodatnu vidljivost u evropskom portalu za građu biblioteka, muzeja i arhiva. Mislim da je to važan korak Srbije u evropskim integracijama – izjаvila je ona.

Ovi projekti predstavljeni su na radionici „Biblioteka EU (EU Bookshop) i Europeana“ u organizaciji „EU Info Pointa“ iz Novog Sada i „EU Info centra“ Beograda. Radionica je održana u čitaonici Centralne biblioteke Univerziteta u Novom Sadu.

Nema komentara

Napišite komentar