Er Srbija: Leti, a nikako da poleti

autor: Isidora Martać 0

Skoro svaki putnik susreo se sa situacijom kašnjenja leta avionom iz različitih razloga. Er Srbija, nacionalna avio-kompanija u koju naši putnici veruju i redovno putuju, po ko zna koji put ove godine, razočarala ih je kašnjenjem leta od skoro tri sata na relaciji Beograd – Rim.

            U periodu kada je Er Srbija pripremila promotivne akcije za putovanja od 15. septembra do 20. decembra 2023. godine, mnogi su imali neprijatne momente čekanja na aerodromu, kasnog poletanja iz zemlje i remećenje planova.

Foto: Freepik

Let za Rim zakazan za 18 časova i pet minuta, na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, pomeren je za sat vremena kasnije. Putnici, umorni, ali i zbunjeni, počeli su da postavljaju pitanja zaposlenima, ostajući bez objašnjenja šta se dešava. Osim što je let pomeren, pomereno je i mesto ukrcavanja, te su svi prelazili sa jednog na drugi gejt. Odlazili su po kafe, hranu, u toalet, nadajući se da će vreme na taj način brže proći i da će kroz sat vremena poleteti za Rim. Dok su svi posmatrali veliki ekran sa informacijama svih kompanija o poletanju, sletanju, odlaganju letova, Er Srbija, ponovo je odložila let, još45 minuta, bez informacija o tome na kom gejtu putnici trebaju da se pojave.

Već iscrpljeni i besni, međusobno su počeli da razgovaraju o kompaniji, kritikuju je jer ovo nije prvi put da se to desilo. Devojka iz Kopenhagena, Morgane Garrick, koja se uputila iz Beograda za Rim, raspitivala se o ovoj kompaniji, a čuvši da se odlaganje leta dešava već duže vreme, rekla je kako više nikada neće leteti Er Srbijom. Iscrpljena od čekanja, izjavila je da je od devet ujutru na aerodromu jer je doputovala iz druge države u Beograd i kupila kartu za Rim. Stvari koje su bile u jednoj putničkoj torbi namenjenoj za ručni prtljag iskoristila je kako bi legla na pod na aerodromu i odmorila dok čeka konačnu odluku kompanije za ukrcavanje.

Sličnu situaciju doživeo je i Abe, momak iz Afrike koji se doselio u Beograd pre devet godina, ali svakodnevno odlazi na odmor i putuje svetom. Sa osmehom na licu, za razliku od Morgane, otišao je u kafić na aerodromu po piće i rekao da on iz ovoga vidi samo pozitivne stvari. „Pa, uvek ovako upoznaš nove ljude i stekneš nove prijatelje. Razmenimo kontakte, kasnije popijemo piće ukoliko nastavimo druženje. Nije sve tako crno“, rekao je Abe.

Dok su se Morgane i Abe međusobno upoznavali, na ekranu se pojavila nova informacija – let je ponovo odložen, ali ovog puta je objavljen gejt na kome će se putnici ukrcati. Iz kompanije su na tom gejtu izašli sa sendvičima i vodom u znak izvinjenja i rekli da je došlo do manjih problema i da će poleteti u 20 časova i 30 minuta.

Raspoloženje među putnicima postalo je drugačije, počeli su da zvone telefoni, da se obavljaju pozivi, kako bi se javili prijateljima i porodici da će uskoro poleteti. Na ukrcavanju su se iz avio-kompanije još jednom izvinili putnicima i zahvalili na strpljenju, ali i obavestili putnike da će do Rima umesto sat i 35 minuta, leteti sat i 20 minuta.

U avionu je usledilo još jedno izvinjenje, ovog puta od kapetana. Osoblje je, pored vidno izmorenih putnika, sa osmehom dočekalo i uslužilo sve. Bez turbulencija, onako kako je rečeno, posle sat i 20 minuta, sa prozora aviona mogao se ugledati aerodrom u Rimu, a ljudi su s nestrpljenjem krenuli da se odvezuju i ustaju pre zaustavljanja aviona. Žureći da izađu, gurali su jedni druge, s obzirom na to da su kasnili na poslednje prevoze, jer posle ponoći, za one koji putuju vozom, sledeći kreće u 4 ujutru.

Iz avio-kompanije su se i pored kašnjenja i nervoze putnika, potrudili da profesionalno i raspoloženo isprate sve, iznova se izvinjavajući svakom ponaosob. Er Srbija, nacionalna kompanija, ove godine, možda ipak, nije ispunila potpuna očekivanja iako je imala promotivne akcije za više aktuelnih i poznatih lokacija.

Nema komentara

Napišite komentar