„Dosije Aboridžini“: kultura koja nestaje

autor: Miloš Maksimović 0

- Potpuno je prirodno da danas govorimo o Australiji i Aboridžinima - počeo je tribinu „Suočavanje sa prošlošću: dosije Aboridžini“ njen autor i moderator, politikolog Danilo Koprivica. Tribina je održana u novosadskom Kulturnom centru u klubu „Tribina mladih“.

Photo: Miloš Maksimović 

- Ime Aboridžini je latinskog porekla i znači od početka. Iako zvuči laskavo, neki pripadnici ovog naroda, možda najstarijeg na planeti, smatraju ga uvredljivim - rekao je Koprivica nakon što se kratko osvrnuo na nedavne razarajuće požare. Publika je saznala da pripadnici ove jedinstvene kulture nisu imali pismo i svoju istoriju su prenosili usmenim predanjima i slikarstvom u posebnoj „rendgenskoj“ tehnici koja je predstavljala životinje iznutra.

Moderator je prisutnima predstavio i osnove aboridžinske religije - Veruju u svet snova i duhova, kao i u reinkarnaciju u telo životinje - rekao je on i dodao da mali broj njih danas ostaje veran tradiciji svojih predaka - Niko nije vezan za svoju decu koliko i ovaj narod - kazao je Koprivica i dodao da oni ne kažnjavaju svoju decu i da njihove igre ne poznaju koncept pobede i poraza - Igre se prekidaju kada je rezultat nerešen.

Koprivica se zatim osvrnuo na tešku istoriju autohtonog naroda na najmanjem kontinentu i istakao da su Aboridžini tek 1965. dobili pravo glasa, a pre toga su posmatrani i kao životinje i potrošna radna snaga. Savremena Australija i njena Vlada nisu u potpunosti priznale greške iz svoje prošlosti. Iako njihov broj raste, Aboridžini se teško prilagođavaju modernom životu. Uprkos tome što žive u gradovima, oni lako postaju zavisnici od raznih vrsta opijata, a česti su primeri da udišu izduvne gasove iz auspuha.

Aboridžini su jedan od naroda u nizu koji je predstavljen novosadskoj publici u okviru ciklusa „Zelene debate“ i tribine „Suočavanje sa prošlošću“ koja će se nastaviti.

Nema komentara

Napišite komentar