Doris Pak: Sprega ekonomije i politike stvara visok nivo korupcije

autor: Arso Stojović 0

Poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak je na tribini „Zapadni Balkan na EU koloseku“, u Novom Sadu, istakla kako je Srbija na dobrom putu u evrointegracijama te da Evropska unija neće zahtevati nove uslove od Srbije. 

Pakova je izjavila kako do 2020. godine neće biti proširenja EU, dodajući kako zemlje kandidati nisu uspele da ostvare potreban nivo za članstvo.

„ Mediji i pojedini političari govore kako će EU postaviti nove uslove Srbiji. To nije tačno, neće biti novih uslova. Evropska unija je kao najvažniji uslov imala uspostavljanje dobrih odnosa sa Prištinom, što se i ostvarilo“, izjavila je Pakova.

Ipak, jedan od najvećih problema u Srbiji prema rečima Pakove je pravosudni sistem, koji mora da se unapredi jer  u ovom trenutku jedva i da funkcioniše.

„Sprega između ekonomije i politike otvara mogućnost visokog nivoa korupcije, promena ove situacije je dug ali ostvariv proces.“, rekla je Pakova i dodala da deo tog procesa svakako je privatizacija firmi i privrednih resursa koji su i dalje u vlasništvu države.

Pakova je istakla kako i druge zemlje pokazuju zainteresovanost za zemlje Balkana, naročito Rusija, koja želi da pojača  svoj uticaj u ovoj regiji, ali da EU ne sme to da dopusti, jer ima interes da zemlje Balkana postanu deo Evrope.

Kritikovala je predstavnike EU koji ne pokazuju dovoljno zainteresovanosti u procesu evrointegracija što može da stvori sliku da Evropa ne želi Srbiju u svom sastavu.

„Krivi smo zbog utiska koji dajemo, saradnja treba da postoji sa obe strane.“

Tokom tribine Pakova se osvrnula i na probleme zemalja u regionu. Smatra da se Makedonija nalazi u teškoj situaciji, što zbog sukoba sa Grčkom oko imena države kao i sa porastom nacionalističke politike. Istakla je kako zanimljivu činjenicu da  državljani Bosne i Hercegovine najviše žele da uđu u EU, ali da nažalost za to ne postoji politička volja u državi. 

„ Bosna je etnički podeljena, tamo se ljudi dele na Bošnjake, Srbe, Hrvate i druge.“, zaključila je Pakova.

Predavanje „Zapadni Balkan na EU koloseku” održano je u prostorijama NDNV-a u Novom Sadu u organizaciji Evropski pokreta u Srbiji i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer.  

Nema komentara

Napišite komentar