Dobre vile i maturske haljine

autor: Dajana Grubišić 0

Alisa Đurić iz Zrenjanina napisala je na svom Fejsbuk profilu da želi da pokloni svoju matursku haljinu devojci koja nije u mogućnosti da je kupi. Njen status je privukao veliku pažnju, posebno nakon priče na „Radiju S”. Javljale su se brojne devojke koje takođe žele da poklone svoje haljine, kao i neke od poznatih ličnosti.

(onlinedesignergowns.typepad.com)

Matursko veče je jedno od najvažnijih u životu svake mlade devojke. Osim što predstavlja raskršće između detinjstva i odrastanja i često je istovremeno ispunjeno srećom i tugom, to je prilika kada svi žele da zablistaju i budu primećeni. Međutim, kako je finansijska situacija sve teža, pred roditejima je tada veliki izazov. Prirodno je da svako želi svom detetu da priušti najbolje i najlepše, ali nekad to prosto nije moguće. Tada nastupaju „dobre vile” i uz malo njihove pomoći čarolija može stići do onih kojima je najpotrebnija.

Simbolika maturske večeri se s godinama malo izmenila, misli Alisa.

– Danas je maturska noć izgubila značenje u smislu druženja. Umesto toga nametnut nam je trend da te večeri sve na nama mora biti najskuplje. Ja sam za svoju maturu potrošila minimalno novca, a opet sam zaista lepo izgledala – priča Alisa.

Da cena nije uslov za lepo i kvalitetno kaže i buduća maturantkinja Zrenjaninske gimnazije Jovana Grgić.

– Po mom mišljenu kupovanje skupocenih haljina za jednu noć je zaista bespotrebno. Ukusi su različiti, a svaka haljina je na svoj način lepa i tu je samo da upotpuni lepo lice i prirodnu lepotu. Poklanjanje maturskih haljina je divan gest, naročito jer ima mnogo onih devojaka koje su  izuzetni đaci i postižu velike uspehe, a lošeg su materijalnog stanja. One svakako najviše zaslužuju da imaju haljinu kakvu žele. Da sam u takvoj situaciji rado bih izabrala neku od haljina koje se poklanjaju – kaže Jovana.

Jedna od najzaslužnijih osoba za to što je Alisina ideja prerasla u akciju i privukla pažnju mnogih je Vesna Zakonović Arežina sa „Radija S”.

– Za Alisu sam saznala spremajući se za svoje „Popodne sa Vesnom na TI”, gde inače pričam o divnim ljudima i trudim se da ispratim akcije tog tipa. Kada sam ovo snimila i emitovala shvatila sam da priču možemo da podignemo na viši nivo, a onda je i koleginica Ana Milanković obradila sličnu temu za  „Vikend na S-u”. Spontano smo odlučile da udružimo snage i krenemo u akciju.

(facebook.com)

Vesna je najpre na svom blogu napisala priču o poklanjanju haljina i pozvala devojke koje žele da poklone svoje haljine da šalju fotografije. Ubrzo potom nastala je i Fejsbuk stranica Dobre vile i maturske haljine kojoj se svakodnevno pridružuje sve veći broj devojaka, kako onih koje poklanjaju tako i onih koje su u potrazi za haljinom.

Kada je Alisa Đurić videla da njen prijatelj na Fejsbuku pozajmljuje odelo i tako došla na ideju da pokloni nekom svoju haljinu, nije mogla ni da zamisli da će to privući ovoliku pažnju.

– Zaista nisam očekivala ovakav odziv i presrećna sam zbog pozitivne energije koja se stvorila oko cele priče. Mnoge blogerke, radio stanice, čak i neke poznate pevačice su me kontaktirale i podržale promovišući tu zamisao, a neke su i poklonile svoje haljine. Ideja je zaživela širom Srbije i Bosne i Hercegovine – kaže Alisa.

Vesna Zakonović Arežina kaže da bi volela da ovo postane tradicija i da bi svi koji su u poziciji da pomognu na bilo koji način to trebalo da urade.

– Ako sam već u mogućnosti da organizujem jednu ovakvu akciju, i na najbolji način iskoristim benefite društvenih mreža, zašto da sve ne budemo dobre vile? Moguće je, i lekovito za dušu. Dobro za roditelje i kućni budžet, a za maturantkinje sjajna prilika da uštede, odnosno novac iskoriste za neke druge stvari – kaže Vesna i nastavlja – Meni je nekako u redu da ukoliko imate finansijske mogućnosti priuštite sebi te male radosti. S druge strane, ako situacija baš nije ružičasta i morate novac pažljivo i mudro da raspodelite, ja mislim da Dobre vile i maturske haljine zaista jesu sjajno rešenje. Zato još jednom pozivam sve maturantkinje da nas nađu na Fejsbuku i na blogu kevaZakon.com, da izaberu haljinu koja im se dopada, a mi ćemo se potruditi da ista dođe do njih potpuno besplatno. Zapravo, najviše će se potruditi bivše maturantkinje, te dobre vile kojih je svakog dana sve više. A tek smo počele.

Poklonite svojoj maturskoj haljini još jedan ples i priliku da izmami nove osmehe. Neka vile i princeze izađu iz bajki, a haljine iz ormara. Ako verujete sve je moguće, pa i čarolija. Pomažući drugima, pomažemo i sebi. Učinite nekoga srećnim jer kao što reče naša sagovornica – lekovito je za dušu.

Nema komentara

  • Gravatar Image

    BRAVO za mladost, kreativnost i čovečnost !!!

Napišite komentar