Dijeta koja leči i sužava struk, odnosno kandida-tretman

autor: Izabela Kančar 0

Candida albicans je gljivica koja se u malim količinama nalazi u ljudskom organizmu, deo je prirodne i zdrave crevne flore i pomaže u varenju. Međutim, njen prekomerni rast dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Foto: Karakterističan obrok osobe koja pati od kandide (lična arhiva)

Kandida je tipična bolest modernog doba koja se može javiti kod svih uzrasta, od beba do starijih osoba. Teško je postaviti tačnu dijagnozu, pošto može da ima različite simptome koji se mogu povezati i sa drugim bolestima. Neki od najčešćih simptoma koji mogu ukazati na prekomerno razmnožavanje kandide u organizmu su problemi vezani za nervni sistem, stomačne tegobe, urološka i dermatološka oboljenja, alergijske reakcije.

Jedan od načina da se kandida reguliše jeste dijeta, koja kod muškaraca obično traje jedan do dva meseca, dok kod žena može da potraje od tri do šest meseci. Glavna karakteristika ove poprilično stroge dijete jeste izbegavanje takozvane brze, nezdrave hrane, odnosno onih naminirnica koje izazivaju prekomerno gojenje.

Ovo je bolest koja ostaje za života. Kada vam se u organizmu jednom prekomerno razmnožni kandida, do kraja života morate da pazite na ishranu.

Nije lako započeti strogu dijetu i u potpunosti promeniti ritam života. Sama priprema obroka traje duže, a treba obratiti pažnju i na redovne razmake između jela. Najveći problem je to, što osoba koja pati od kandide uglavnom ne može da jede ono što ostali ukućani jedu, već sama sebi mora da priprema posebnu hranu, što iziskuje više vremena i novca.

Kada naiđemo na neki problem, uglavnom se najpre konsultujemo sa sveznajućim internetom. To je prava džungla različitih informacija! Koliko web-stranica, toliko dijeta o kandidi. Neke informacije koje možete pronaći na internetu su veoma kontradiktorne. Negde ćete pronaći da je alkohol zabranjen, na drugom mestu ćete pronaći da se ne preporučuje konzumacija piva, vina i šampanjca. Međutim, iskustvo govori da je alkohol tokom dijete najstrožije zabranjen, pošto izaziva kiselinu i fermentaciju, što pospešuje dalje razmnožavanje kandide.

Kandida se hrani ugljenim hidratima, što znači da se iz ishrane izbacuju sve vrste šećera (i med). Tokom prve dve-tri nedelje zabranjeno je konzumiranje svih vrsta ugljenih hidrata i kvasca. Tada je zabranjeno skoro svo voće. Treba izbegavati i veštačke zaslađivače, voćne sokove iz prodavnice i ledene čajeve u boci, već umesto toga koristiti steviju.

Tokom dijete najmanje problema stvara povrće. Bar tri obroka dnevno treba da sadrže raznovrsno i (ako je moguće) sveže povrće.

Foto: Obroci bogati povrćem su poželjni (lična arhiva)

Od mlečnih proizvoda se sme konzumirati probiotski jogurt, mocarela i feta sir, a umesto životinjskog mleka treba piti pirinčano, bademovo i kokosovo mleko. Što se pekarskih proizvoda tiče, kao što nam je svima već poznato, za organizam su mnogo bolji oni koji se pripremaju od integralnog brašna. Mogu se korititi durum brašno i testo, kao i ražano i speltino brašno. Riba i posno meso je dozvoljeno, mada morate paziti na način kako ga pripremate. Najbolje je koristiti pačiju i guščiju mast, a za salate i testa ekstra devičansko (ili hladno ceđeno) maslinovo ulje, laneno i ulje od repice. Što se pića tiče dozvoljena je konzumacija vode i čajeva.

Osim dijete, potrebno je obraćanje i lekaru koji će odrediti odgovarajuću terapiju sa lekovima koja se ne sme izbegavati. Antibiotici se ne preporučuju, pošto pomažu u razmnožavanju gljivica.

U grejpu, pogotovo u njegovoj koštici, postoji određena supstanca koja uništava gljivice.

Pored dijete, bitno je da se provodi dosta vremena na svežem vazduhu, krećući se.

Kandida je bolest koja napada vaš organizam i čije lečenje dugo traje. U slučaju da ste izdržljivi i promenite način života, uspećete da živite sa njom bez simptoma i zdravstvenih tegoba.

Nema komentara

Napišite komentar