Dani pobede u Novom Sadu

autor: Dunja Funduk 0

Otvaranjem izložbe pod nazivom Dani pobede u prostorijama SKC Fabrika, počela je manifestacija Ritam Evrope, ove godine u znaku obeležavanja 70 godina od pobede nad fašizmom.

Studentski kulturni centar u Novom Sadu je uz podršku Matice srpske organizovao izložbu na kojoj su prikazane geografske karte, plakati, leci, fotografije i slike koje prikazuju borbu jugoslovenskog naroda za slobodu. Atmosferu su upotpunile i borbene pesme u čast oslobođenja Jugoslavije.

Selimir Radulović je u ime Matice srpske je otvorio izložbu i posetiocima se obratio rečima o životu postmodernog suicida, u kom znaci realnosti zamenjuju samu realnost, pozivajući se na Žaka Bodrijara i dodao:

- Pre 70 godina pobeđeno je najveće zlo moderne istorije, ujedinjenim snagama istoka i zapada, ali moramo da priznati da je najveće žrtve podneo ruski narod. Srpski narod i svi narodi koji su živeli na prostoru bivše Jugoslavije, dali su izuzetan doprinos u borbi protiv fašizma. Izuzetno je važno da se toga sećamo i da to sećanje čuvamo, jer osvrćući se na pretke, mi čuvamo sebe -  zaključio je Radulović.

Ritam Evrope program nastavlja 7. maja, tribinom Dan pobede nad fašizmom, koja će takođe biti održana u Fabrici, a kruna manifestacije nesumnjivo je koncert grupa Elemental, Sonic Boom Six i Goblini na Trgu slobode 9.maja.

9. maj je poroglašen Danom pobede nad fašizmom jer je Nemačka tog dana 1945. godine potpisala akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. Ovaj akt je potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel. U II svetskom ratu život je izgubilo više od 50 miliona ljudi, kojima se odaje čast svake godine na ovaj dan.

Nema komentara

Napišite komentar