Danas je Nacionalni dan studenata? Oprostite, nismo znali

autor: Z. Strika 0

Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu i Savez studenata Fakulteta tehničkih nauka, uspeli su da, nakon niza pokušaja, konačno obesmisle bilo kakvo „institucionalno“ obeležavanje Nacionalnog dana studenata.

Pitanje je zna li iko od njih, u stvari, zašto se u Srbiji obeležava 4. april kao Nacionalni dan studenata? Ukoliko njih pitate ovaj datum je izgovor za opijanje u studenjaku, deljenje vaučera za teretanu, nagradnih putovanja i sramoćenje bilo kakvog studentskog dostojanstva.

Daleko od toga da studenti ne bi trebalo da se zabavljaju, ali današnje reakcije pokazale su odsustvo bilo kakve društvene odgovornosti ili pak sećanja na to da su studenti nekad bili donosioci društvenih odluka u ovoj (pažljivo čitajte) državi.

Dakle, najpre je SAUNS saopštio da se otkazuju događaji koji su bili predviđeni tokom obeležavanja Nacionalnog dana studenata. Shvatate, najveća prevara od svega je reći da se na tom skupu, na kom je organizacija predvidela da deli vaučere za teretanu, karte za festivale i putovanje na „jade“, bilo šta obeležava. Podvala palanačkog nivoa koju je lako uvideti.

Kako je mudro SAUNS procenio, događaj koji su najavili za danas može biti zloupotrebljen. U prevodu, zloupotrebom se može nazvati to kada kažete da ne postoji nikakvo obeležavanje 4. aprila kao Nacionalnog dana studenata, jer se ime Žarka Marinovića, momka zbog kojeg se obeležava današnji dan, pominje tek u fusnotama, nakon što su listom nabrojane sve organizacije, kompanije, udruženja koje su sponzori ovog vašara.

Istovremeno ova organizacija odlučila je da pomeri „obeležavanje Nacionalnog dana studenata kroz promovisanje afirmativnih vrednosti“. Pod afirmativnih se, pretpostavljate, podrazumeva ponovo poziv na besumučno konzumiranje i znojenje u teretani, kako biste na leto izgledali dobro kada budete uplaćivali novac za neku agenciju čija su ciljna grupa upravo studenti koji ama baš nikad u životu nisu čuli za Žarka Marinovića.

Da postoje oni koji su spremni, što bi Torcidaši (kužajte me na blasfemiji) rekli, da budu „kontra mraku, kontra sili“, jer su demonstranti već proglašeni za najmračnije Soroševe plaćenike, pokazao je Savez studenata Fakulteta tehničkih nauka. Naime, Savez je dobro primetio podvalu svih prokletih bunadžija koji bi da im upropaste dan, pa su odlučili da se ne daju zajebati i održe najbolju žurku ikada.

– Obaveštavamo Vas da će se žurka danas ipak održati na STUDENJAKU! Organizaciju preuzima Savez studenata FTN-a! Nećemo dozvoliti da nam bilo ko ispolitizuje naš dan i zloupotrebi dobru volju i energiju! Ko hoće da protestuje, ovde mu nije mesto! Student je car! Vidimo se na fontani kod Bajića –  ovim rečima oglasio se Savez na svom Fejsbuk profilu predočivši nam da su izveli mini-party-revoluciju i odlučili da se provedu.

Svakako, ako ste slučajno danas poneli parolu sa, recimo, Rundekovim rečima da ste ponovo spremni da se borite za san, kod Bajića dakako da ne biste dobro došli. I dok omladinci i omladinke ponosno proslavljaju Nacionalni dan studenata, takoreći puni dobre volje i energije, jedan od organizatora Narodnooslobodilačke borbe u Sremu, po kojem je mesto gde se okupljaju ovi omladinci i omladinke dobio ime, verovatno skida svoju petokraku, stavlja je u fioku i prelazi u četnike.

Uostalom, mladi koji će danas prošetati gradom posebno su istakli da ne žele nikakva stranačka obeležja na skupu, baš kao što ih nije bilo ni jučerašnjeg. Samim tim, jedini koji su uspeli da ispolitizuju današnji dan jesu SAUNS i SSFTN.

A Žarko Marinović je nastradao tokom studentskog štrajka. Nije ga ubio policajac, nego student, takođe član jedne organizacije, doduše profašističke. SAUNS i SSFTN pokušali su danas da ubiju jedan dan, da ga dovedu do potpunog apsurda, da ga privatizuju, popišaju. Nisu uspeli, šta više pokazali su zašto Nacionalni dan studenata, u svom izvornom značenju, živi u onima koji danas neće biti u Bajiću. Samo su ojačali ideju.

Nema komentara

Napišite komentar