CK13: Dualnost rušenja i opstanka

autor: Božidar Milovac 0

Na prošlonedeljnoj sednici komisije za planove, raspravljano je o predloženom Planu generalne regulacije koji predviđa urbanističku obnovu područja oko ulica Vojvode Bojovića, Dimitrija Avramovića, Slovačke, Valentina Vodnika i Jovana Subotića, a potreba za održavanjem sednice i glavna tema iste je bio je problem Crne kuće.

Foto: iz arhive autora

Po tom planu, Crna kuća je jedna od građevina koja će biti zamenjena zgradom i takav predlog je za posledicu imao građansku akciju te brojne primedbe od samog omladinskog centra. Sve primedbe su, međutim, odbijene.

Zastrašujuće je da jedinstvena i progresivna institucija ovog tipa ne nalazi ni na kakvu vrstu podrške ili razumevanja. Naime, iz samog centra kažu: „O sudbini Crne kuće ne sme se odlučivati netransparentno na relaciji vlasnik – investitor, već bi o tome trebala da odlučuje čitava zajednica.” Ipak, čini se kao da druga strana smatra da je njihovo pravo da se ta odluka donese bez uključivanja građana, uprkos njihovom interesovanju.

CK13 je unikatna organizacija u našem gradu. U pitanju je omladinski centar koji apeluje na društveni i politički angažman mladih koji pre svega i opstaje baš od akcija tog tipa. Pored toga, CK13 je i nezavisni medijski centar kao i prostor za prve kulturno – umetničke korake budućih slikara, režisera i književnika. I možda najvažnije od svega na nivou neophodnosti, CK13 predstavlja i mesto za okupljanje ekonomski i socijalno ugroženijh, uspevajući tako da pruži onima na dnu društvene lestvice drugačiju vrstu utočišta od onih na koje su navikli.

Sa aspekta političkog aktivizma, treba spomenuti da važnost leži i u retkosti javnog zastupanja stavova kakve pronalazimo u Crnoj kući. U našem društvu ukorenjeni su ekstremno desničarski stavovi i retke su organizacije koje zastupaju nešto skroz suprotno tome i stoga društvo koje teži balansiranim političkim pogledima ne može da priušti da izgubi jedan od retkih anti-desničarskih centara.

Doista je prikladno stoga, da se usred problematike opstanka i očuvanja Crne kuće u njoj prikazivao ciklus filmova o dualnosti. I čitajući njihove promo postove za ovaj ciklus, mnogi pridevi korišćeni za filmove u potpunosti odgovaraju i opasnosti koja se zlokobno nadvija nad njima u vidu investitora i savremenih zgrada. Nesigurnost, težnja za pronalaženjem stalnog staništa, borba. I to je zaista odgovor na opasnost koji najviše doliči Crnoj kući. Kulturni događaj, besplatan, koji svima otvara vrata i ohrabruje organizatore da koračaju dalje stazom koju su utabali oni njima slični koji su pre njih isto tako sazrevali među tim zidovima. I oni svoju zahvalnost pokazuju tako što staju u odbranu instituciji koja im je toliko pružila.

Crna kuća i dalje poziva sve zainteresovane Novosađane da podnesu primedbe na predloženi plan sa naglaskom da se parcela na kojoj je smeštena Crna kuća izuzme od mogućnosti izgradnje zgrade da bi se sačuvao interes zajednice, verujući da je opstanak i dalje verovatan.

Nema komentara

Napišite komentar