Cene iz inata

autor: Marko Lazić 133 pregleda

Da se igramo asocijacija i da neko spomene Šabac jedna od prvih stvari koja bi vam pala na pamet bio bi vašar. U nekim prošlim vremenima većina mesta u Srbiji je imala sličnu manifestaciju. Obično bi neki crkveni praznik bio povod za okupljanja ove vrste. Vašari su bili idealna prilika za trgovinu, ali i zabavu. A kako je danas? Vašara je sve manje, ali oni koje se i dalje održavaju se nisu puno promenili. Tako i na Šabačkom imamo tezge sa robom, uglavnom iz inostranstva, luna parkove i naravno živu muziku, čak i u podne.

 

Tog dana gužva na vašaru je bila velika. Iako je tek prošlo podne redovi između tezgi su bili puni ljudi. Prodaje se sve, od igle do lokomotive. Dobro, lokomotivu nisam video, ali iglu sugurno jesam! Najveći deo hrpe odeće, i nošene i potpuno nove, kao na novosadskom “Najlonu". Za one malo staromodnije, tu su i muzički CD-ovi. Prodavac je muziku podelio na krajnje jedinstven način – na "ženskadiju", "svadbarsku" i "muziku za vožnju". Posebnu ponudu čini USB memorija na koju je prodavac spakovao čak 1000 "hitova”!

Alati, jastuci, džemovi, med, kulen... Sve se to nalazi jedno pored drugog. Da bi privukli mušterije, prodavci moraju biti maštoviti i glasni, to su vašarska pravila. "Lepi, biraj jakne, original koža", viče jedan prodavac. Ako mislite da je to kompiliment, greška, svi kupci su "lepi". Ima onih koji prodaju robu po niskim cenama "iz inata". I naravno, svako ima jedinstvenu robu koju ne možeš da pronađeš ni na jednoj drugoj tezgi na vašaru.

Prava zabava na vašaru je tek uveče, kad pod šatrama nastupaju razni muzičari. To, ipak, ostavljamo za drugi put, za sada je dovoljna i popodnevna šetnja među tezgama...

Fotografije i tekst: Marko Lazić

    Napišite komentar