Branim Kikindske - Za narednih 1.000 brojeva

autor: Z. S. 0

Akcija Grupe za slobodu medija “Branim Kikindske” zvanično će početi na okupljanju povodom izlaska 1001. broja “Kikindskih” novina u petak, 20. aprila u Centru za kulturnu dekontaminaciju.


Foto: Corax

Pristuni će se na tom događaju, koji organizuje Novi optimizam, prisetiti, uz komentare poznatih ljudi iz medija i kulture, najzanimljivijih naslova i tema iz “Kikindskih” u prethodnih 20 godina.

Kako se navodi u pozivu, bez pomoći građana i solidarnosti “Kikindske” neće moći još dugo da se štampaju. Poruka sa skupa koja će biti poslana je jasna - Nikad robom.

“Kikindske” su list koji se prvi put pojavio na kioscima u Kikindi i okolnim mestima, 9. oktobra 1998. godine. Od tada je ovaj nedeljnik prošao kroz mnogo toga, ali je uvek ostao slobodan, uvek list građana koji su ga čitali i novinara koji su ga stvarali.

U milosti vlastodržaca nisu bili, pa teške periode proživljavaju od samih početaka. Njihovi novinari su bili tuženi, suočavali su se sa stalnim pretnjama, a neretko su i fizički napadani.

Suočavani sa drakonskim kaznama, novinari “Kikindskih” su pravdu morali da zadovolje van Srbije. Tako su postali prvi koji su dobili spor protiv države pred Komitetom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Njujorku 2005. godine, kao i dva spora pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu 2009.

Jedna u nizu nezgodnih situacija kroz koje su “Kikindske” prošle, dogodila se prošle godine kada im je potpuno poplavljena redakcija.

Nema komentara

Napišite komentar