Alkohol- sastavni deo "dobrog" provoda

autor: Tamara Plavšić 0

Sve veći broj stranih i domaćih istraživanja pokazalo je izuzetno visok procenat mladih osoba koje piju alkohol. Iako je zabranjena prodaja maloletnim licima, starosna granica kada mladi počinju da piju alkohol je sve niža.

foto: alcoholic.org

On deluje na psihu, ali i razmenu materija u organizmu. Povećava rizik od različitih nezgoda i povreda, agresivnosti, psiholoških, socijalnih i zdravstvenih problema.

Pod pojmom alkoholizma tretiraju se međusobno vrlo različiti nivoi alkoholisanog stanja, odnosno različite količine alkohola koje se dnevno unose u organizam, smatra profesorka hemije Snežana Vukmirović:

- Alkohol koji se unosi u organizam nesumnjivo predstavlja faktor rizika za određene organske poremećaje. Međutim, stepen tog rizika direktno zavisi od unete količine i načina unošenja. U malim količinama, alkoholna pića mogu imati terapeutsko delovanje i poboljšati opšte stanje organizma - rekla je profesorka Vukmirović i istakla da ono što se može i sme reći jeste to da za svaki organizam postoji određena granica koju nije pametno preći, a da ona u pojedinim slučajevima nije veća od 20 grama alkohola dnevno.

Kroz razgovor sa diplomiranom psihološkinjom Draganom Brdarić saznali smo da društvena klima ili stavovi stanovništva takođe snažno utiču na ponašanje vezano za opijanje. Mladi ljudi u našoj kulturi su često izloženi jednoj vrsti pritiska koje se ogleda u široko prihvaćenom stavu da je konzumiranje alkohola znak odraslosti, a istovremeno i odraz buntovništva i odvažnosti. Pri tome se izlasci u grad obično odvijaju u kontekstu gde je alkohol lako dostupan i važan deo „rituala“ dobrog provoda i navodi da mlade osobe počnu da piju vođene potrebom da se uklope u ove standarde:

- Potreba za prihvatanjem od strane važne grupe može da motiviše osobu da počne da pije. Za neke mlade osobe alkohol postane način da se lakše opuste u društvu, da lakše otpočnu razgovor ili da sa manje treme priđu novim ljudima. Takođe, određeni broj mladih koristi alkohol sa idejom da će im biti od pomoći da prebrode neku tešku životnu situaciju, gubitak, raskid ili razočaranje - rekla je Brdarićeva i navela primer momka koji pomoć traži u alkoholu kako bi postao veštiji i nastupio samopouzdano u komunikaciji sa devojkama.

foto: thecampuscompanion.com

Iako isprva, ili veoma kratkoročno gledano, alkohol može da mu pomogne da se opusti ili ohrabri da nešto preduzme, dugoročno gledano ovih pozitivnih efekata nema.

Vlasnik kafića „Kasper”, koji se nalazi u studentskom gradu u Novom Sadu, Aleksandar Remecki navodi da omladina, koja najčešće u pauzama između predavanja posećuje njegov kafić, u minimalnim količinama konzumira alkohol:

- Ne smatram da je problem videti mladu osobu koja pije, sve dok u tome ima meru. Veliku ulogu u opijanju ima društvo koje podstiče osobu da pije umesto da joj na vreme ukaže da ako tako nastavi sutra može biti povod za razne komentare i šale - rekao je Remecki i dodao da je veoma važno obratiti pažnju na vreme kada omladina pije, jer nije primereno videti mladu osobu koja u pijanom stanju ide kući u jutarnjim časovima.

Nakon sprovedene ankete, rezultat je pokazao da 90 odsto mladih konzumira alkohol u izlascima, a da je 80 odsto njih probalo alkohol pre 17. godine.

Student FTN-a T. Bošnjak tvrdi da je počeo da pije isključivo zbog dosade i pomodarstva:

- U periodu kada sam počinjao da pijem to je bilo moderno i svi su pili, a sada je to samo navika. Najčešće pijem kada treba da izađem u grad, jer mi između ostalog ne odgovara muzika koja se tamo pušta. Obično pijemo kod kuće pre izlaska u grad, jer nam je u klubovima piće skupo - rekao je Bošnjak, dok njegov prijatelj koji studira stomatologiju V. Mrdak ne deli njegovo mišljenje:

- Mislim da nije potrebno popiti da bismo se lepo proveli u izlasku. Pijem retko, samo u posebnim prilikama, kada su neke proslave ili rođendani najbližih. Ako ljudima ne odgovara muzika, alkohol im tu ne može pomoći. Jednostavnije je rešenje promeniti lokal - rekao je Mrdak i dodao kroz šalu da neko mora ostati trezan da vrati drugove kući.

Alkohol jeste problem, ali rešenje nije u borbi protiv njega, već u objektivnom i adekvatnom sagledavanju svih njegovih aspekata. Svaki organizam je priča za sebe i reagovaće na specifičan i sebi svojstven način. Alkohol je i otrov i lek, a šta će od ta dva biti zavisi od količine o kojoj se radi i načina na koji se konzumira.

Nema komentara

Napišite komentar