7. protest "Srbija protiv nasilja": Novi Sad

autor: Aleksa Ćirić 0

Sinoć je održan još jedan protest „Srbija protiv nasilja“ koji je ovaj put, kako su to organizatori i najavili, radikalizovan, odnosno održan je u više gradova u Srbiji, ne samo u Beogradu. Ovaj protest odigrao se i u Novom Sadu sa početkom u 18:00 časova na Pozorišnom trgu.

Foto: Aleksa Ćirić

Okupljenima se obratilo više govornika, koji su uputili poruke protiv nasilja u javnom prostoru i protiv aktuelne vlasti. Govorili su novinar Radio-televizije Vojvodine, Darko Šper, prof. Vesna Rakić-Vodinelić i prof. Senka Jakov. Oni su govorili i smenjivali se dok nije započela protestna šetnja ka raskrsnici ulica Temerinske i Partizanske. Sporohodna kolona kretala se od centra grada do izlaska na auto-put u maniru mirne protestne šetnje. Dakle, uz puno koraka, natpisa, energije i sporadičnih urlika. Često su se čule pištaljke i uzvici protiv aktuelne vlasti, naročito pored policijske stanice na ćošku ulica Braće Jovandić i Kralja Petra I. Tok ljudi sporo je zavijao kroz uske ulice jer je zbog radova u ulici Jovana Subotića najbrža ruta bila nedostupna.

Foto: Aleksa Ćirić

Građani su šetali do raskrsnice na kojoj su im se ponovo obratili organizatori. Kao i na svakom od ovih protesta do sad, po završetku šetnje okupljeni su imali prilike da čuju reči i da slušaju o iskustvima "žrtava režima“, kako ih nazivaju organizatori. Na ovom skupu, to je bila Jelena Mihajlović, majka deteta koje je izbačeno iz vrtića u Pećincima ranije ove godine. Nakon njenog govora usledio je muzički program do 21 časa, do kad je policiji bilo prijavljeno da će protest trajati. Ipak, policija nije bila naročito zainteresovana da obezbeđuje protest, te su saobraćaj regulisali fluorescentni redari, a od organa reda, prisutno je bilo svega nekolicina vozila koja su se pojavila tek na kraju šetnje u okolini nadvožnjaka u Temerinskoj ulici. Po završetku protesta u 21 sat, većina okupljenih krenula je Temerinskom ulicom prema centru grada, a oni sa decom i nešto ranije. Govornici su uputili i poziv svim okupljenima „i za sledeću nedelju i za svaku narednu nedelju dok zahtevi ne budu ispunjeni“.

Nema komentara

Napišite komentar