3 u 1, maksuzija ili sikteruša?

autor: Teodora Ćurčić 0

Promocija knjiga "Žvaka u pepeljari" Dragoljuba Draže Petrovića, "Svaka čast Vučiću" Slaviše Lekića i "Vučić i cenzura" Srđana Škora biće održana u utorak 22. decembra u SKC-u „Fabrika”. Autori će govoriti o političkoj situaciji u Srbiji, a u tome će im se priključiti i novinar Teofil Pančić kao moderator.

Svakog četvrtka u dnevnom listu “Danas” pod imenom“Žvaka u pepeljari” izlaze kolumne novinara Draže Petrovića. Oko 80 odabranih kolumni sakupljene su i u ovoj knjizi, a za tih 80 Petrović je dobio nagradu Službenog glasnika “Desimir Tošić”, koja se dodeljuje za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova.

– Sve te likove u svojim kolumnama pokušavam da predstavim na jedan satiričan i ironičan način ne bi li tako došli do suštine i videli pravi izgled i mentalitet aktuelne vlasti. Na isti način pisao sam i o prethodnim vlastima, ali me ova danas uzima za ozbiljno i posmatra kao opoziciju, uprkos činjenici da ja nemam političkih ambicija – rekao je Petrović na promociji knjige u februaru ove godine.

Novinar Slaviša Lekić “oplemenio” je, kako stoji na naslovnoj strani, knjigu pod nazivom „Svaka čast Vučiću”, koja predstavlja zbirku izjava aktuelnog premijera Srbije u toku njegove političke karijere, od 1995. godine do danas. Pažnju javnosti ipak nije privukla činjenica da knjigu ne izdaju dva najveća lanca knjižara u Srbiji, Delfi i Vulkan.

– Šta god da je motiv, sasvim sam siguran da konkretna odluka o de facto zabrani prodaje, nema apsolutno nikakve veze sa Vučićem i njegovim kabinetom. Ima, međutim, sa atmosferom u društvu koju su oni kreirali – rekao je Lekić u intervjuu za nedeljnik „Vreme”.

Novinar Srđan Škoro, u knjizi „Vučić i cenzura” obuhvatio je 42 svoja teskta koja je u prethodnih godinu dana pisao na svom blogu i 22 karikature čiji je autor politički karikaturista Predrag Koraksič Koraks. Škoro je do prošle godine bio i šef deska u „Večernjim novostima”. Iako glavni urednik Ratko Dmitrović tvrdi da je smenjen zbog niskog kvaliteta rada, Škoro tvrdi da je do smene došlo nakon što je na RTS-u javno kritikovao izbor ministara u aktuelnoj Vladi. Knjiga se može kupiti samo preko oglasa na blogu. Nijedna knjižara je ne prodaje.

– Zato sam ja odlučio da sa mojim distributerom iz „Partenona” od sutra nudimo knjigu apotekama. Možda je to pravo mesto za ovu knjigu, kao neki melem protiv cenzure – rekao je Škoro na promociji knjige u pres centru Udruženja novinara Srbije.

Tribina počinje u 19:00, a sve tri knjige biće moguće kupiti na samom događaju po promotivnoj ceni.

Nema komentara

  • Gravatar Image

    Molim vas, angažujte lektora da čita vaše tekstove i oslobodi tekst grešaka.

Napišite komentar