Dodela 73. Zlatnih globusa: „Povratnik” apsolutni pobednik večeri

autor: Aljoša Mudri 0

Film Povratnik osvojio je „Zlatni globus” za najbolji film na 73. dodeli ove nagrade, održane u Los Anđelesu. Alehandro Gonzales Injaritu nagrađen je za režiju, a Leonardo Dikaprio za najbolju mušku ulogu u kategoriji drame.

Foto: Pol Drinkvoter (Paul Drinkwater - NBC, Getty image)

Povratnik je priča o preživljavaju čoveka u divljini. Dikaprio je morao da jede sirovu bizonovu jetru i da nauči da puca iz puške, a iskustvo snimanja ovog filma je opisao kao „najteže do sada”. Režiser je prilikom preuzimanja nagrade rekao da je „bol samo privremen, dok je film večan”.

Britanski komičar Riki Džervejs, vodio je ovu svečanost po četvrti put, ali se ni ovog puta nije suzdržao od neslanih šala o poznatima. Sam Džervejs je do sada osvojio jedan „Zlatni globus” za ulogu u britanskoj seriji U kancelariji.

Bri Larson nagrađena je za najbolju žensku ulogu u filmu Soba, psihološkoj drami o majci i sinu koje čovek godinama drži zatvorene. Za najbolju glumicu u komediji proglašena je Dženifer Lorens za ulogu u filmu Džoj. Do sada je Lorensova nominovana četiri puta, a triput je dobila nagradu.

Foto: Pol Drinkvoter (Paul Drinkwater - NBC, Getty image)

Film Ridlija Skota, Marsovac, proglašen je za najbolji film u kategoriji komedije, mada uopšte nije komedija. Met Dejmon osvojio je „globus” za ulogu astronauta u pomenutom filmu. Marsovac je baziran na istoimenom romanu u kojem astronaut Mark Votni ostaje sam na Marsu. Deo filma je sniman u Jordanu.

Aron Sorkin, najpoznatiji kao scenarista serije Zapadno krilo, dobio je nagradu za najbolji scenario, za film Stiv Džobs, dok je Kejt Vinslet dobila nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu u istom filmu. Vinsletovoj je ovo četvrti „globus”, ali tek drugi za epizodnu ulogu. Veteran Silverster Stalone, dobio je „globus” za epizodnu ulogu Rokija Balboe u filmu Krid. Kada je pročitano njegovo ime, svi prisutni su ustali i tapšali. Ovo je prvi Staloneov „globus”, mada je bio nominovan i davne 1976. za prvi film o bokseru Rokiju Balboi.

Enio Morikone osvojio je svoj treći „Zlatni globus” za muziku u Tarantinoovom filmu Podlih osam. Tarantino je preuzeo „globus” u njegovo ime i uporedio ga sa Mocartom i Betovenom. Tarantino je pogrešno izjavio kako Morikone nikada nije osvojio nijednu nagradu u SAD-u. Nova Sem Smitova tema za 24. film o Džejmu Bondu „Natpis je na zidu” iz filma Spektra proglašena za najbolju. To je druga pesma iz filmova o Džejmsu Bondu koja je dobila ovo priznanje. Adelina pesma „Skajfol” osvojila je „globus” pre tri godine.

Mađarski film o holokaustu “Holov sin” proglašen je za najbolji strain film, a film kritički“U mojoj glavi” odneo je nagradu za najbolje animirano ostvarenje.

Foto: Majkl Bakner (Michael Buckner - Variety)

Na polovini svečanosti, Tom Henks uručio je nagradu za životno delo Sesil de Mil Denzelu Vašingtonu uz reči da su svi bivši dobitnici poznati po prezimenima (Bardo, Brando, de Niro, Paćino itd.), a da će on ostati upamćen po svom imenu. Iako su filmovi Kerol Opklada veka imali pet, odnosno, četiri nominacije, kući su otišli „praznih šaka”.

U oblasti televizijskih serija trijumfovali su Mister Robot i Mocart u džungli, koji su osvojili po dva „globusa”, uključujući i one za najbolje serije u kategoriji drame, odnosno komedije/mjuzikla. Kristijan Slejter dobio je statuu za epizodnu ulogu u hakerskoj drami Mister Robotu, a Gael Garsija Bernal je dobio „globus“ za najbolju mušku ulogu u mjuzikl-komediji Mocart u džungli.

Foto: Pol Drinkvoter (NBC, Getty image)

U ostalim kategorijama, uglavnom su trijumfovale serije koje su imale po samo jednu nominaciju. Tako je Džon Hem iz Momaka sa Menhetna proglašen za najboljeg dramskog glumca, dok je Mora Tirni dobila „globus“ za svoju epizodnu ulogu u Aferi. Internet zvezda Rejčel Blum dobila je „globus“ za najbolju žensku ulogu u komediji Luda bivša, još jednoj seriji sa mreže Si-Dablju (The CW). Ova stanica je tek prošle godine dobila svoje prve nominacije zbog serije Devica Džejn.

Taraž P. Henson  dobila je „globusa“ za najbolju dramsku žensku ulogu u seriji Imperija. Britanska serija o Kromvelu Vučje leglo proglašena je za najbolju miniseriju, dok je Oskar Ajzaks proglašen za najboljeg dramskog glumca u miniseriji Pokaži mi heroja. Prva glumačka uloga Lejdi Gage u petoj sezoni Američke horor priče: Hotela donela joj je i prvi „Zlatni globus“ i neodobravanje Leonarda Dikaprija.

Foto: Frederik Džejms Braun (Frederic James Brown - Getty)

FargoDošnjakinja i prošlogodišnji dobitnik Transparent ovoga puta ostali su bez nagrada.

Žiri „Zlatnog globusa” sačinjavaju članovi Udruženja stranih novinara. Dobitnici „Zlatnih globusa” često osvoje i „Oskara”, čije ćemo nominacije saznati u četvrtak. Sama dodela biće održana 28. februara, a najveće pitanje do tada je: hoće li Leonardo Dikaprio konačno dobiti „Oskara”?

Nema komentara

Napišite komentar