Barbados: karipsko ostrvo kornjača

autor: Mirko Kovačević 0

U najjužnijem delu Karipskog mora, okružen sa jedne strane Karipskim morem, a sa druge Atlantskim okeanom, smestio se Barbados, malo krečnjačko ostrvo površine svega 268 kvadratnih kilometara. Kada gledate mapu tog dela sveta, može vam se činiti pomalo usamljenim mestom, ali stanovnici ovog tropskog raja tako ne misle, verovatno jer je reč o jednoj od najrazvijenijih zemalja ovog područja, punoj bogate istorije, ljubaznih domaćina, divnih peščanih plaža i tirkiznog mora.

foto: Mirko Kovačević

Kada kročite na tlo ovog ostrva, a dolazite sa naših prostora, prosto deluje nestvarno i neverovatno. Ulazite u svet koji se u potpunosti razlikuje od onog što ste navikli da viđate u svakodnevnici, tako da vam treba sigurno dan da shvatite gde ste došli i šta prvo raditi. Barbados je danas jedno od najpopularnijih ostrva u Karipskom moru, pa ćete biti samo jedni od mnogih koji su došli da uživiju i osete život njegovih stanovnika. Ono sa čim se ćete se prvo suočiti jesu upravo oni, stanovnici ovog ostrva, veoma ljubazni i druželjubivi. Njima je turizam najvećei prihod i zato se trude da turistima boravak učine prijatnim. Najlepše plaže, a ujedno i najrazvijeniji turistički deo Barbadosa su Zapadni i Južni. Krasi ih veliki izbor hotela, od velikih luksuznih rezorta, do malih, takozvanih butik hotela, apartmana koje možete iznajmiti direktno od vlasnika, pa čak i kolibica na plaži napravljenih od pruća.


Želja za pravim plažama, peskom koji se ne može porediti sa onim sa Jadrankog mora i prozirnoj plavoj vodi, veća je od raspakivanja kofera. Tako da, prva destinacija je plaž< koje će nam poželeti pravu dobrodošlicu. Odučili smo da nam taksista preporuči plažu koja je bliža, ali pruža sliku i priliku plaža Barbadosa. Vozač je vrlo specifičnim akcentom rekao: „Vodim vas na jednu, sa koje nećete želeti da se vratite par dana." Bio je izrazito ljubazan, i rekao nam je da je u junu kišna sezona, sa dosta vlage i velikih vrućina. To je za lokalce vreme kada mogu da se opuste od velike najezde turista, ali i da se pripreme za visoku sezonu koja dolazi u novembru i traje do kraja maja. Izbor je pao na Boatyard plažu, odličan izbor za potpun doživljaj nečega što smo samo na slikama videli.

foto: Mirko Kovačević

I onda ste konačno tu, gledate u more i  ne možete odvojiti oči od njega. Da li je moguće da ima toliko nijansi tirkizne boje? Ovo dodatno ističe kontrast s belim peskom. Malo detaljniji pogled otkriva da pesak nije potpuno beo, pomešan je s rozastim kristalićima koji svetlucaju na suncu. A kada uđete u vodu, i hodate ona i dalje ostaje prozirna, pesak ne muti pogled na dno. Topla voda će vas naterati da odmah uskočite i plivate i plivate do iznemoglosti. I onda moment kad ležite u plićaku sa ušima u vodi i slušate zvuk upravo tih rozikastih kristala kako se pomeraju sa talasima, je apsolutno opuštajuć i imate osećaj da ste na rajskoj plaži. Boatyard vam nudi pregršt barova, manjih restorana, sportskih avanturističkih zanimacija i tura poput jedrenja sa velikim piratskim brodovima koji idu na razne destinacije. Jedna od najzanimljivih je ona sa kojom stajete u deo gde možete da ronite sa kornjačama i posmatrate prelep podvodni svet koji će vas ostaviti bez daha. Sve plaže na Barbadosu su javne i uglavnom izgledaju kao sa razglednica iz raja.

 

Jedan od dana  vašeg boravka treba posvetiti i razlgedanju Bridžtauna i njegovih atrakcija. Za raziku od drugih karibpskih ostrva, Barbados ima dužu istoriju. Ono što predstavlja najveću atrakciju grada je Karinejdža  marina, u kojoj se danas mogu videti usidrene jahte, nekoliko skupljih restorana, a sa druge strane, preko Čamberlein mosta počinje i vidi se istorija grada i ostrva. Zgrada parlamenta završena 1874. godine, vrhunsko delo gotičke arhitekture, nalazi se u samom istorijskom centru grada. Napravljena je od lokalnih korala i pravi je ponos zemlje. Šetnja gradom postoje veoma iscrpljujuća jer temperatura dostiže preko 35 stepeni, pa je idelno rešenje hladan osvežavajući kokos koji se prodaje kao ulično piće, koju vam prodavac seče malom sabljom ispred vas, što vam već uliva dobar ukus kokosovog soka. Takođe za razliku od drugih karpiskih osrtva, Barbados se može pohvaliti bezbednošću, a mi se možemo složiti. Bridžtaun je posebno bezbedno mesto. Ipak bih preporučili da preduzete mere predostožnosti uveče, naročito u istočnim delovima grada. Tako barem kažu domaćini ovog ostrva, i porede ga sa opasnijm kvartovima koji svaki grad ima.

 

Što se tiče nočnog života, podjedanko je dobar kao i preko dana. Sve do zore možete se zabavljati u nekom od brojnih klubova na plaži, u kojima su svi došli da se zabave i uživaju u muzici i društvu. Ritam koji će te uglavnom čuti jeste ritam rege muzike i njegovih novih pravaca, koji će vas podsetiti da ste daleko od naših prostora i pokazati vam jos jednom kulturu stanovnika Barbadosa. Takođe, za one mirnije, možete jednostavno izaći na prženu ribu na jednoj od lokalnih ribljih pijaca. Tu vas, uz domaći rum, čeka ulov ribara od tog dana. Ono u čemu ćete u noći uživati su lagune koje noću svetle i mnogi turisti se raspitaju kako su lokalne vlasti uspele da sprovedu svetlo ispod površine mora, ali ustvari to su posebne vrste korala koji u mraku emituju plavičastu svetlost.  
 

I za kraj, mesto koje ne biste smeli da propustite jeste Harisonova pećina. Sam put do nje vam uliva adrenalin, jer ćete ići džipom kroz trnovit zemljani put kroz bogatu vegetaciju Barbadosa. Kada stignete ulazite u veliku drvenu kolibu koja je ispunjena informacijama o pećini, i posterima na kojima žele dobrodošlicu, a tako ćete se sigurno osetiti jer ćete pronaći "Dobro došli" velikim slovima ispisano na jednom od njih. Tura kroz ovu kristalnu pećinu, kako je još i zovu, je vožnja malim tranvajem koji ide sporo i zaustavlja se na više mesta. Krisatalno belo kamenje, mali vodopadi, ladne kapljice vode koje će vam sigurno u jednom trenutku pasti na lice, učiniće da jednostavno ove mesto ne zaboravite. Vrhunac ture jeste kada vodič ugasi svetla i kaže da ne pričate, da biste osetili stvarnost pećine, njene zvuke i potpunu tamu. Taj moment je neopisiv, zato ovu novuotkrivenu pećinu morate posetiti.

foto: Mirko Kovačević

Na Barbadosu svako može naći zanimaciju koja mu najviše odgovara, pa svaki dan može da vam bude ispunjen avanturama do poslednjeg trenutka, ili pak da provede vreme opuštajući se na plažama ovog prelepog ostrva.

Nema komentara

Napišite komentar