Životi vredni življenja

autor: Jelena Mikić 0

Dokumentarni film „Životi vredni življenja“, o prvim aktivistima za prava  osoba sa invaliditetom, biće prikazan u sredu, 15. aprila u 17 časova u amfiteatru zgrade Rektorata.Glavni akteri filma su Fred Fej i Ed Roberts, koji se smatraju osnivačima pokreta za prava onesposobljenih osoba.

livesworthliving.com

Oni su u drugoj polovini 20. veka započeli borbu za to da ljudi sa invaliditetom dobiju iste mogućnosti kao i ostali građani. Dokumentarni snimci njihovih protesta su retki, ali u ovom filmu našli su se demostranti koji izlaze iz kolica i vuku se uz stepenice kada je Martin Luter King marširao na Selmu i aktivisti kvadriplegičari koji manevrišu svojim kolicima ispred autobusa javnog prevoza koji nisu opremljeni da ih prime.

Nakon projekcije biće održana i diskusija o uticaju pokreta osoba sa invaliditetom na razvoj građanskih prava i istorijske promene u 20. veku.

Film je deo projekta „Ja govorim u svoje ime“ koji organizuju Novosadska novinarska škola u partnerstvu sa Centrom „Živeti uspravno” i uz podršku Mobility International USA (MIUSA) i Američke ambasade u Beogradu. Ova projekcija predstavlja samu završnicu projekta koji je počeo 15. decembra 2013. i obuhvata dva medijska treninga i tri tribine.

Nema komentara

Napišite komentar