Završen festival "Planet Earth fest"

autor: Dragana Varoščić 0

Festival zaštite životne sredine „Planet Earth fest“ počeo je 5. juna u Novom Sadu. Festival je trajao dva dana, a tom prilikom je obeležen i Dan zaštite životne sredine.

foto: usouns.org

Posetioci su mogli da pristustvuju raznim edukativnim radionicama, kao i da slušaju predavanja na temu ekologije. I predavanja i radionice su zamišljene kao interakcija između publike i predavača, tako da su posetioci mogli da postavljaju pitanja ili da iskažu svoje mišljenje, a sve ovo imalo je za cilj da se publika što jasnije upozna sa temom ekologije.

Prvi dan Festivala obeležen je temama kao što su obnovljivi izvori energije, organska poljoprivreda, zaštita zemljišta i energetska efikasnost, dok se drugog dana razmatralo o klimatskim promenama, zaštiti vode, vetrozaštiti... Na predavanjima je dosta pažnje  fokusirano i na poplave koje su skoro zadesile Srbiju.

Drugog dana održan je i okrugli sto o temi upravljanja zaštitom životne sredine u vanredim situacijama, kao i o značaju prevencije akcidenata životne sredine. Okrugli sto predstavljao je neku vrstu javne diskusije, gde su stručnjaci, ali i studenti, raspravljali o pomenutim temama.

 - Učesnici na okruglom stolu bili su profesori na sa fakulteta Tehničkih nauka, Prirodno-matematičkog fakulteta, predstavnici Hidrometerološkog zavoda, kao i pokrajinski sekretar za zaštitu šivotne sredine i predstavnici studenata - izjavio je Goran Gavrić iz Unije studentskih organizacija univerziteta u Novom Sadu.

Publika je najviše interesovanja pokazala za temu poplava koje su skoro zadesile ova područja, tako da su i predavanja skoro ličila na debate na kojima se raspravljalo. Naravno, sve rasprave vođene su na akadmeskom nivou, uz poštovanje pravila iznošenja činjenica i uvažavanja suprotnih stavova.

- Posao naučnika je da ponudi predlog za rešenje probelma, a ne da traži krivca kada su u  pitanju elementarne nepogode - rekla je inžinjerka za zaštitu životne sredine Jovana Simić.

 - Prirodne katastrofe su se uvek dešavale. Ljudsko društvo nije u stanju da se prilagođava brzim promenama, dok je biosfera elastična i može da se prilagođava - smatra biološkinja Klara Sabadoš. 

foto: usouns.org

Na festivalu su se mogli videti štanodovi Pokreta gorana novog Sada, kao i štandovi  predstavnika Naučno-istraživačkog društva studenata biologije i ekologije Josif Pančić.

 - Na festival smo došli da bismo podržali ideju zaštite životne sredine i promciju programa održivog razvoja, koji su aktuelni na ovom festivalu - rekla je  Jelena Radojčić iz Pokreta gorana Novog Sada.

Festival nije bio posećen onoliko koliko su organizatori očekivali, ali se nadaju da će sugrađani do sledeće godine, za kada je predviđen novi „Planet Earth fest“, shvatiti važnost i značaj životne sredine, kao i da će se što više učesnika uključivati u slične priredbe i razvijati svest o ovom problemu. 

Nema komentara

Napišite komentar