Programeri šire vidike

autor: Nikola Jekić 0

„Razmišljajte otvoreno, učite nove stvari i ne bojte se da eksperimentišete!“, poručili su studentima računarstva stručnjaci iz softverske kompanije Execom, i na predavanju u okviru internacionalnog seminara „Sandbox“ sa njima podelili najnovije IT veštine i mnoštvo korisnih saveta i iskustava.

Foto: Nikola Jekić

Studenti iz Srbije i inostransta imali su prilike da u prostorijama Rektorata od zaposlenih iz Execom-a čuju predavanja o upotrebi rapid softver development-a, biztalk-u i toolbox-u.

Rapid softver develpment nije srebrni metak koji ubija sve probleme, ali svakako može dosta da pomogne u pojednostavljivanju rada – poručio je jedan od prezentera iz Execom-a, Milan Savić, u toku izlaganja o ovoj metodologiji rada koja za cilj ima ubrzavanje rada i lakše izmene projekata. On je dodao da je cilj njegove firme da podele iskustva i znanja u radu sa ovom tehnologijom i da ukažu studentima na nove alate koji se koriste u rapid softver developmentu.

Big data (Data science) još nije toliko zastupljena ali se već dokazuje kao veoma korisna, jer može pomoći prilikom klasifikovanja i analize velike količine podataka o čemu je više rekao Stefan Nikolić.

Big data je veoma moćna alatka ali treba dosta vremena da biste ga savladali. Ipak taj trud će vam se na kraju višestruko isplatiti – poručuje Nikolić.

Važnost toolbox-a i upoznavanja novih alata i njihove upotrebe, sa ciljem da mladi programeri više samostalno istražuju i postavljaju prava pitanja je bila još jedna tema predavanja.

– Cilj mi je da posle predavanja studenti odu kući i isprobaju barem jedan od alata koji sam i pokazao i da tako unaprede svoje veštine – kaže Srđan Radulović, i tako zaključuje predavanje.

Prisustvovali su, osim studenata sa novosadskog FTN-a, i studenti iz više zemalja Evrope.

– Očekujem da mi ovaj seminar proširi vidike i pomogne da unapredim svoje znanje o programiranju. Sviđa mi se što se na predavanjima koristi dosta primera i svi su otvoreni za pitanja i diskusiju – kaže jedan od studenata iz Grčke i dodaje da mu se sviđaju Srbija i Novi Sad, za koji kaže da je lepo uređen i da nema gužve.

Još jedno predavanje će biti održano u sredu 24. novembra u zgradi Rektorata sa početkom u 9:00, dok je programersko takmičenje Hakaton, ujedno i centralni deo seminara, rezervirasno za četvrtak. Sva predavanja su na engleskom jeziku a ulaz je slobodan.

Nema komentara

Napišite komentar