Dominacija Balkana u Kragujevcu

autor: Radovan Ciganović 0

U Kragujevcu je održano Evropsko univerzitetsko prvenstvo u basketu 3 na 3, sportu koji je poslednjih godina u vrtoglavom usponu u svetu. Tokom četiri dana srpski grad bio je svetska prestonica basketa, a srpski predstavnici na dostojan način reprezentovali su svoju zemlju.

Izvor: eucbasketball3x32015.com

Turnir su organizovali Univerzitetski sportski savez Kragujevca i Evropska univerzitetska sportska asocijacija (EUSA), a na turniru su učestvovale 22 ekipe iz 10 evropskih zemalja. Dvojica predstavnika EUSA-e koja su bila prisutna na turniru, Ilan Kovalski i Dinos Pavlu, imali su samo reči hvale za organizaciju turnira i istakli su da je Kragujevac „položio još jedan ispit“.

 

– Posle ova četiri dana mogu sve vas da oslovim sa „prijatelji“, jer to i jesmo postali ovde, a ovo takmičenje nije samo takmičenje već i mesto za sklapanje poznanstava. Veoma sam zadovoljan organizacijom, ali pre svega entuzijazmom i energijom koju su ovi mladi ljudi pokazali, i na terenu i van njega – rekao je Dinos Pavlu, član izvršnog komiteta EUSA-e.

 

A bilo je energično na terenu. Da se najbolji basket u Evropi igra na Balkanu pokazalo se još jednom, kao i pre godinu dana kada je ovo takmičenje održano u Roterdamu. Prošlogodinšnje šampione, ekipu Univerziteta iz Splita, smenila je ekipa domaćina. Momci sa Univertziteta iz Kragujevca na fenomenalan način stigli su do titule i kupili kartu za Svetsko univerzitetsko prvenstvo, veleobrtom u finalu, kada su od 2:7 uspeli da preokrenu i slave 14:10.

 

Titula u ženskoj konkurenciji pripala je devojkama sa Univerziteta iz Ljubljane, a one su takođe na putu do trofeja „skinule skalp“ braniteljkama, Univerzitetu Poatje iz Francuske. Kada se ima u vidu da su treće mesto u muškoj konkurenciji zauzeli momci iz Beograda, da su vicešampionke iz Rumunije, a trećeplasirane devojke iz Rusije, iako Rusija, bar na geografskoj karti, nema nikakve veze sa Balkanskim poluostvrom, jasno je da je ovo podneblje izdominiralo na prvenstvu.

 

Svoje predstavnike na turniru imao je i Univerzitet u Novom Sadu. Naši momci su loše startovali i bili su bez pobede nakon prvog dana, sa malim izgledima za plasman u četvrtfinale. Ipak, sjajno izdanje drugog dana i dve važne pobede donele su im 4. mesto u grupi i duel sa tada još aktuelnim šampionima iz Splita. Pružio je Novi Sad iznenađujuće jak otpor, u tesnoj utakmici poražen sa samo 12:10, što na kraju ostavlja zadovoljavajući utisak – bili su na meč od borbe za medalju.

 

Pored takmičarskog dela organizatori su se potrudili da publici okupljenoj na terenima „Veliki park“ pruže i dobru zabavu, te su održana takmičenja u šutiranju trojki, slobodnih bacanja, kao i takmičenje u zakucavanju.

 

Na završnoj ceremoniji zastava takmičenja je simbolično predata u ruke delegacije iz Splita, koji će biti naredni domaćin takmičenja 2017. godine.

Nema komentara

Napišite komentar