Fudbal za prijateljstvo i zdravo odrastanje

autor: Filip Uzelac 0

Fudbalski tim mlađih pionira Crvene zvezde prisustvovao je 24.maja finalu Lige šampiona u Lisabonu zahvaljujući Gaspromovom projektu „Fudbal za prijateljstvo”. 

foto: mojacrvenazvezda.net

Ovaj projekat, koji traje od prošlogodisnjeg finala Lige šampiona, okuplja mališane iz 16 evropskih država uzrasta od 12 do 14 godina na dvodnevni forum i druženje. Lisabon je ove godine bio domaćin najvažnijoj klupskoj fudbalskoj utakmici, kao i projektu koji zbližava dečake širom sveta. Cilj ovog projekta je prikazivanje i prihvatanje različitosti, usađivanje zdravog i sportskog razmišljanja, učenju o toleranciji i međusobnom poštovanju, kako u sportu tako i u životu.

Da je obrazovanje mladih sportista važno u najranijem detinjstvu potvrđuje i sociolog sporta prof. dr Dragan Koković:

 - Mislim da se deca previše rano upuštaju u takmičenja. Sport bi trebalo da bude igra u njihovom uzrastu, i da uz tu igru oni uče modele ispravnog i zdravog ponašanja. Podržavam ove akcije jer sport može da razdvaja, ali i u velikoj meri spaja ljude, o čemu svedoči ping pong diplomatija, kada su Kina i Rusija uspostavili prijateljske odnose putem sporta. Svaka akcija koja uključuje neku interakciju i prijateljstvo je pozitivna -  kaže Koković.

„Fudbal za prijateljstvo” je tako izazvao veoma veliko interesovanje medija, a takođe i podršku mnogih udruženja, među kojima je i FIFA, koja je shvatila da će učenje mladih pravim vrednostima još na samom početku sportske karijere imati ogroman uticaj na razvoj evropskog i svetskog fudbala.  Svetski ambasador ovog projekta je proslavljeni nemački fudbaler Franc Bekenbauer, dok zemlje učesnice svake godine biraju svog ambasadora koji će zajedno sa trenerom fudbalera, odvesti ove dečake na forum. Prošle godine je to bio Dule Savić, a ove voditelj Ivan Ivanović.  Uvertira ovom okupu bila je proslava Svetskog dana fudbala i prijateljstva 25. aprila, kada su dečaci Crvene zvezda obeležili ovaj dan prijateljskom utakmicom protiv vršnjaka iz fudbalskog kluba  Budućnost iz Podgorice i učešćem u emisiji Ivana Ivanovića. 

Omladinske škole, iako organizuju ovakva druženja i edukacije, nailaze i na veoma ozbiljne probleme u vaspitanju mladih fudbalera, a uzroci tih problema su veoma duboki, kako tvrdi profesor Koković:

 - Promenilo se dosta u ulozi roditelja, pogotovo majke. Oni shvataju da je u vrhunskom sportu ogroman novac i žele da svoje dete isforsiraju da dođe do tog nivoa, zanemarujući usput neke druge vrednosti. Svoje želje projektuju na decu, ne shvatajući koliko truda je potrebno da bi se stiglo uopšte do nekog dobro plaćenog nivoa. Sa druge strane, i treneri nekad mogu napraviti problem, dajući lažnu nadu roditeljima i mladim igračima, tako da neretko imamo slučajeve propuštanja obrazovanja i školovanja da bi se postigao neki uspeh iako realnih izgleda za tako nešto nema -  kaže on.

Objašnjavajući posledice takvog ponašanja, prof. Koković navodi:

 - U dvadesetim godinama, konkretno, fudbaleri napuštaju sport jer im se smuči, nemaju završene škole, a i nisu postigli vrhunski uspeh, i to predstavlja još jedan od problema u omladinskim školama. 

On dodaje da bi treneri ipak trebalo da savetuju mlade ljude da se okrenu nekim drugim zanimanjima ukoliko potencijala za njihov dalji razvoj nema.

Nema komentara

Napišite komentar