Obnovljen Omladinski kreativni centar

autor: Marijana Đurić 158 pregleda 0

Obnova Omladinskog kreativnog centra (OKCe) završena je početkom meseca, dve godine nakon što je grupa mladih studenata dobila pravo na korišćenje ovog prostora. Centar se nalazi u Ulici Braće Jovandić 7, i biće dostupan mladima uzrasta od 18 do 30 godina.

Photo: Nikola Srdić

Ideju je pokrenulo desetak studenata Univerziteta u Novom Sadu, koji su na osnovu iskustva u studentskom organizovanju uvideli da najveći problem pri realizaciji omladinskih ideja predstavlja nedostatak prostora.

– Cilj Centra jeste da mladi koji dolaze u njega, upravljaju i njegovim sadržajem. Pokušavamo da napravimo organsku priču, jer je mladima teško da iskoče iz svoje kože i preuzmu odgovornost za svoju budućnost – kaže jedan od inicijatora ideje, student robotike Nikola Milanović.

Tokom protekle dve godine, u ovom prostoru održavali su se različiti edukativni programi, u kojima je učestvovalo oko dve hiljade mladih ljudi. Nakon obnove, njima će na raspolaganju biti prostorija za predavanja, zvučno izolovani studio sa opremom za kreiranje audio/video sadržaja, sala za sastanke, radni prostor i kantina.

Koncept Centra bazira se na principu samoodrživosti, tačnije plaćanjem članarine u iznosu od 2.000 dinara mesečno, u zavisnosti od visine troškova i broja članova, kao i opreme i materijala koji se koriste. Inicijatori navode da im je od početka bilo važno da Centar ne zavisi od projektnog ili budžetskog finansiranja, već da bude samoodrživ.

– OKCe trenutno ima primarne uslove za rad i stvaranje. Napravljen je veliki korak od toga da na Balkanu ne postoji nijedan takav prostor, do toga da sada imamo jedan – smatra jedan od pokretača ideje, Nikola Srdić i dodaje kako je najvažnije što je prostor živ, te da će se budućim projektima i donacijama još više razvijati.

Već više od dve godine zajednica okupljena oko OKCe-a funkcioniše od donacija u vidu materijalnih sredstava ili novca, i mladih koji podržavaju njihovu ideju i rado učestvuju u radnim akcijama sređivanja prostora. Od ulaska u, kako kažu, neupotrebljiv prostor do današnjeg dana, kroz Centar je prošlo više od dve hiljade mladih i uključeno približno 120 sponzora koji su pomogli opremanje prostora, donirajući pločice, drvo, građevinski materijal i raznu opremu. 

Sam prostor projektovao je student arhitekture Nikola Sekulić, uz pomoć  kolega Igora Vukičevića i Jovana Čičića koji je projektovao elektroinstalacije. Projektovanje Centra mu je, kako kaže, uz jačanje samopouzdanja i širenja mreže kontakata, donelo praktičnog stručnog iskustva.

– Propratio sam projekat od zamisli, kroz adaptaciju i rekonstrukciju, uz grube i završne radove, do odabira nameštaja i uređenja enterijera i rasvete – kaže Sekulić i nagoveštava da je u planu prilagođavanje prostora osobama sa otežanim kretanjem. Završne radove pregledali su stručnjaci iz partnerskih, sertifikovanih firmi.

U pronalaženju i zakupnini prostora pomogla im je podrška gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića u vidu preporuke grada da prostor dobiju po povlašćenoj ceni.

– Uz preporuku gradonačelnika da je naša ideja u interesu grada, prostor plaćamo 12.000 dinara, umesto pet puta više, i pun iznos računa koji su između pedest i šezdeset hiljada dinara – objašnjava Milanović i dodaje da, iako im je važno da ne zavise od budžetskih sredstava, neophodno je da Grad uvidi značaj pokretanja sličnih prostora.

Omladinski kreativni centar je za sada otvoren tokom održavanja programa, a u planu je svakodnevno radno vreme, kao i noćna smena za IT frilensere.

Nema komentara

Napišite komentar