Zašto je Čet Fejker prestao da bude fejk?

autor: Marija Stojadinović 0

Iako mnogi i dalje ne znaju ko je Nik Marfi, sigurno su čuli za njegov pseudonim Čet Fejker. U pitanju je, dakle, isti čovek, koji je krajem prošle nedelje objavio EP „Missing Ink“, prvi put koristeći svoje pravo ime.

Čet Fejker je na sebe skrenuo pažnju još 2011, obradom pesme „No Diggity“ Blackstreet-a. Od tada, usledilo je mnogo uspešnih autorskih pesama, poput “Talk is Cheap” i “Into You”, a on je dobio reputaciju stidljivog bradatog lika koji pravi dobru muziku i ne mari za popularnost koju uživa.

Međutim, kako je rastao broj njegovih slušalaca, tako je verovatno stasavala i potreba da im pruži nešto zvučno bogatije. Niko od njih nije znao da Čet Fejker nije njegovo pravo ime i zato su bili šokirani tvitom u kojem je ovo obelodanio i poručio da će nadalje snimati kao Nik Marfi. Fanove je dodatno zbunila osetna promena u stilu - od mirnih, pevljivih nota prešao je u blago histeričan zvuk, nejasan i naporan.

Objavi EP-a prethodilo je nekoliko singlova, poput „Stop Me (Stop You)“, čiji je producent Dejv Harington (Darkside), sa kojim je Marfi odmah najavio DJ setove. Međutim, ni karijera koju je napravio kao Čet Fejker ni kolaboracija sa Haringtonom nisu bile dovoljne da ova pesma naiđe na dobar prijem kod publike, koja je reagovala rečima: „Pravi Fejker je više fejk od lažnog.“

S druge strane, Marfi je bio jako zadovoljan, tvrdeći u medijima kao i u pesmi da je „dogurao toliko daleko da više niko ne može da ga zaustavi.“ Samopouzdanje objašnjava time da je prošao kroz težak period i da je uspeo, za razliku od mnogih muzičara, da ne unizi temelj svog rada. Umesto da uništi Fejkera, kaže da ga radije nadograđuje:

– Ne mislim da Fejker i Marfi isključuju jedan drugog, trenutno samo želim da stvaram nešto što će učiniti da se osetim više svojim. Na kraju krajeva, ako mogu da ostanem inspirisan i pravim muziku kakvu želim da pravim, koga boli uvo kako se zovem – rekao je u intervjuu za Nylon.

Marfijevo učešće na novom albumu Bonoba nagovorilo je njegove dotadašnje fanove da mu pruže još jednu šansu, a to poverenje uspeo je da opravda novim EP-om. Svoje trenutno stvaralaštvo gotovo uvek naziva evolucijom, a nove pesme bi se jednom rečju mogle opisati upravo kao progres. Svaka počinje sa dna, postepeno se gradi, razvija i raste. Svaka predstavlja celinu za sebe, znatno drugačiju od prethodne i potonje. Već nakon prvog slušanja, dovoljno je samo pročitati naziv pesme i istog momenta se setiti i teksta i atmosfere koja vlada u njoj.

Tekstovi koji su bili jedan od Fejkerovih glavnih aduta ni sada nisu mnogo drugačiji, s tim što je Marfi mnogo više zabrinut za svet u kome živi. Koristi mnogo više instrumenata, mnogo različitih zvučnih efekata i stalno se poigrava melodijom i glasom. Dok su Fejkerove pesme bile namenjene intimnijoj atmosferi, ovim EP-om, naročito pesmom „Weak Education“, obezbedio je sebi dobar festivalski nastup na otvorenom. I zaista, pozivi za nastupe su eksplodirali, te od maja do decembra već ima zakazanih 36 koncerata.

Muzički i umetnički, ove pesme su mnogo kompleksnije od onih koje je radio ranije i, osim što pokazuju koliko je talentovan, deluju iskrenije. Čuje se da je mnogo napora uložio u njih i sve to zajedno zaslužuje poštovanje. Ipak, najveću razliku verovatno predstavlja to što se Čet Fejker mogao slušati i ujutru i pred spavanje, a Nik Marfi zahteva posebno stanje uma. Fejkeru nije smetalo da pevuši u pozadini, dok Marfi traži od slušaoca da se posveti samo njemu.

Nema komentara

Napišite komentar