Aplauzi i sinoć odjekivali Novim Sadom

autor: Dunja Funduk 0

Drugo veče Festivala uličnih svirača prošlo je u znaku pesme, plesa, akrobacija i tri predstave. Održani su mnogobrojni koncerti kao i karaoke bitka, a posetioci ni u jednom trenutku nisu štedeli dlanove da pokažu simpatije prema izvođačima.

Festivalski punktovi bili su postavljeni na nekoliko lokacija – u Katoličkoj porti, na Trgu slobode, u Dunavskoj i Zmaj Jovinoj ulici, na Pozorišnom trgu, ali i na jednom nesvakidašnjem mestu – u frizerskom salonu. Naime, u berberaju u ulici Mite Ružića, na opšte oduševljenje okupljenih i čuđenje slučajnih prolaznika, svirao se džez. Ulični svirači još jednom su pokazali da ni najmlađi nisu zapostavljeni organizacijom festivala, pa su smeh i graja odzvanjali Trgom slobode u vreme izvođenja interaktivne predstave Igra, igraj, igramo, a među okupljenima se moglo čuti da je prava retkost videti toliko nasmejanih mališana na jednom mestu. Pored ove, odigrane su još dve predstave: Predstava savremenog cirkusa: Proleteri i Sconcerto d'Amore koja je uključivala sviranje desetak muzičkih instrumenata, ali i cirkuske akrobacije. Badabimbumband je ponovo nastupio nekoliko puta i svaki put su izazvali ogromno interesovanje publike, koja je slušajući zvuke saksofona tapšala i plesala. Još jedna Italijanka,  Lisa Pelegrini, u Zmaj Jovinoj izvela je indijski ples.

Naravno, kakav bi to Festival uličnih svirača bio bez svirke? My body moose, Lepi Jova, Miško plavi, svaka grupa i izvođač u svom elementu, zabavljali su okupljene. Veliku pažnju najmlađih, njihovih roditelja, ali i novinara, privukao je po mnogo čemu specifičan umetnik iz Zagreba, Davor Perišić. Samim kostimom, ali i činjenicom da uz pomoć modifikovanog kontrabasa predstavlja one-man band, na samom početku performansa počeo je da puni svoj šešir. Ni oni koji su na Festival stigli preko konkursa nisu ostavli bez svog dela aplauza. Festivalska publika nesebično je podržala kantautora iz Sremske Mitrovice, Vuka Muškinju, engleskog gitaristu The Flamenco Thiefa, mađarski INTU... Program je trajao do dva sata posle ponoći, a publiku je zabavljao beogradski kantautor Kralj Čačka, koji je prvi put nastupio u Novom Sadu i već pobrao simpatije publike.

Dugo očekivana Karaoke bitka u Zmaj Jovinoj okupila je kako takmičare, tako i brojne navijače koji su došli da podrže svoje komšije u borbi za nesvakidašnji poklon – klupu koja je delo umetnika Stefana Stanojevića. Pobedu je odneo predstavnik naselja Detelinara, koji će ulepšati svoj kraj grada.

Festival uličnih svirača traje još danas, a na programu su izvođači iz Srbije, ali i ostatka sveta, koji garantuju dobar provod i impresije koje će se dugo pamtiti.

 

Nema komentara

Napišite komentar