Preminuo Dobrica Ćosić

autor: L.L. 0

Srpski književnik, akademik i prvi predsednik  Savezne Republike Jugoslavije Dobrica Ćosić preminuo je jutros u Beogradu u svojoj 93. godini.

foto: rferl.org

Dobrica Ćosić je od II svetskog rata do devedesetih godina prošlog veka aktivno učestvovao u političkom životu. Rođen je 1921. godine u Pomoravskom kraju, kod Trstenika, na području koje je veoma zastupljeno u njegovim delima. Kao mlad čovek nije uspeo da se mnogo posveti obrazovanju. Pohađao je srednju poljoprivrednu školu u Bukovu kod Negotina, ali je za vreme Drugog svetskog rata prekinuo školovanje. Kasnije je završio višu političku školu „Đuro Đaković”, što mu je omogućilo da izraste u modernog pripovedača i romansijera.

Od samog početka učestvovao je u događajima vezanim za Drugi svetski rat - napisao je ciklus romana o tom periodu. Na književnu scenu stupio je 1951. godine, kada je objavio svoj prvi roman ,,Daleko je sunce”, koji je pokazao kojim putem je krenula književnost tog vremena. Roman je bio veoma značajan za razvoj srpske književnosti, ali ne i za njega kao pisca.

Ratni događaji bili su dugo predmet Ćosićevog pisanja, sve do osamdesetih. Roman „Koreni” objavio je 1954. godine, a o događajima iz II svetskog rata nastavlja da govori 1961, kada objavljuje roman „Deobe”. Sledi ciklus romana „Vreme smrti”, osamdesetih piše još jedan manji ciklus - „Vreme zla'', a sredinom devedesetih pojavljuje se delo „Vreme vlasti“, nakon piščevog aktivnog bavljenja vlašću. Ćosić je u svojim delima obuhvatio vreme od 19. do 20. veka. Pribiližio se tematici istorijskog karaktera kao moderni romanopisac, koristeći se unutrašnjim monologom i monologom toka svesti, a uneo je i naučnu i istorijsku građu u svoja dela.

Jedan od najznačajnijih pisaca, romansijer, esejista, politički i nacionalni teoretičar, bio je redovni član SANU, a od 1992. do 1993. predsednik SRJ.

Ponekad nazivan „ocem nacije” ostao je upamćen po najznačajnim delima - ,,Vreme smrti'', ,,Koreni'', ,,Deobe'' i ,,Vreme zla''.

U toku Narodnooslobodilačke borbe bio je prvi politički komesar u Rasinskom partiznaskom odredu, član Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Srbiju i urednik lista ,,Mladi borac''.  Posle oslobođenja bio је član AGITPROP-a centralnog komiteta KP Srbije, a republički i savezni poslanik bio je 12 godina. Bio je i jedan od retkih koji su se javno usprotivili političkoj likvidaciji Aleksandra Rankovića.

Godine 1968. otvorio je pitanje Kosova. Postao jedan od najpoznatijih opozicionara Josipu Brozu Titu posle njihovog razmimoilaženja. Dobrica Ćosić je 1970. godine postao član SANU, a u svojoj besedi rekao je da je srpski narod dobijao u ratu, a gubio u miru. Tokom 1989. i 1990. godine osnovao je srpske nacionalne stranke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Dobrica Ćosić bio je veoma značajan i za politički i književni život Srbije. Sa jedne strane bio je oštar predmet kritike zbog svojih političkih aktivnosti, a sa druge strane  nazvian je ,,ocem nacije''.

Nema komentara

Napišite komentar