Pljačka im materina

autor: Nikolina Rakić 0

Promocija knjige Pljačka im materina satiričara i jednog od naših najboljih aforističara Ilije Markovića, održana je u Radio kafeu. Knjiga sadrži 103 priče, koje su, po rečima jednog čitaoca „upakovani uranijum“ za političare, odnosno protiv političara. 

Pljačka im materina je novitet u domaćoj i svetskoj književnosti, zato što svaka rečenica u pričama predstavlja aforizam. Ilija Marković kaže da se naslov nametnuo sam od sebe i da će uvek biti aktuelan.

„Aforizam Pljačka vam materina sam napisao posle bombardovanja, kad vam je bio pun očin svega. On je kao erupcija izleteo iz mene. To je naslov koji će uvek biti aktuelan. Jedni lažu, drugi kradu, treći pljačkaju, dobro je kad se zna šta ko radi. Rade dvokratno, a kradu non-stop. I od lopovluka se može pošteno živeti. Jagma jeste turska reč, ali je pljačka srpska. I ko nabroji sve mafije dobiće jednu gratis“, kaže Marković.

Na promociji knjige gostovao je satiričar Slobodan Ničić, koji je Iliju Markovića nazvao začetnikom aforističkog romana.

„Ilija Marković je čovek koji je izdao 40 knjiga, koje su mahom satirične i aforistične sadržine. Zastupljen je u svim svetskim časopisima, koji se bave tom literaturom, preveden je na 20 jezika. Ono što njega čini izuzetnim, je to što je stvorio nov pravac, a to je pisanje aforističkih priča i romana. Ne verujem da će iko skoro moći da mu priđe iz te oblasti, jer za tu oblast čovek mora da se rodi ili da izuzetnog dara kakav ima Ilija Marković“, smatra Ničić.

Marković navodi da je u sivilu današnjice smeh najbolji lek.

„Međutim verovali ili ne, najveća je nagrada kada vam neko kaže, primera radi: „Ilija, pročitao sam ti knjigu više puta”. Danas mi je nagrada kada se neko drugi put vraća knjizi ili nagrada je osmeh u komunikaciji, svrha života je izazvati osmeh na licu”, zaključuje ovaj satiričar.

Pored brojnih priznanja koje ovaj aforističar poseduje, dobitnik je i prestižne nagrade za ukupno stvaralaštvo u satiri Nadži Naman u Libanu 2013. godine, u konkurenciji 1.362 autora iz 56 država, koji pišu na 26 jezika.

Nema komentara

Napišite komentar