"Videomedeja" u Muzeju savremene umetnosti

autor: Dalibor Vasić 0

Međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja biće održan od 23. do 25. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a posetioci će u takmičarskom programu moći da vide radove umetnika iz 24 različite zemlje, odabrane među više od 1200 prijavljenih.

Foto: videomedeja.org

Takmičarski program 19. Videomedeje sastoji se od 3 selekcije – Projekcije, Medijske Instalacije/Nastupi i Lunartis, a program će pratiti međunarodni žiri  koji čine Maja Bogićević iz Crne Gore, Dejmon Mol iz SAD-a  i Mihajlo Ristić iz Srbije.

Ljubitelji video umetnosti će u selekciji Projekcije moći da vide 54 rada koji se takmiče za nagradu Sfinga, dok prilozi u Medijskim Instalacijama/Nastupima konkurišu za nagradu ''Bogdanka Poznanović''.  U selekciji Lunartis, koja je pokrenuta 2014, biće predstavljeni filmovi studenata sa 11 različtih akademija i fakulteta širom sveta, a filmovi iz ovog programa konkurišu za nagradu žirija i publike za najbolji film.

Osim takmičarskog, Videomedeja ima i revijalan program, a on se sastoji od selekcije Made In Serbia,  koja će prikazati radove domaćih autora, zatim projekta umetnice Eugenie Gortčakoves  ''Mistaken for a stranger'', kao i posebnih prezentacija članova žirija.

Za otvaranje festivala najavljena je posebna prezentacija člana međunarodnog žirija, multimedijalnog umetnika, pesnika, pisca i istraživača Mihajla Ristića, a sva tri dana program festivala počinje u 17h i traje do ponoći, dok je ulaz besplatan.

Više o programu 19. Videomedeje možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala http://videomedeja.org/

Nema komentara

Napišite komentar