U susret Oskaru: Rekordi i zanimljivosti

autor: Aljoša Mudri 0

U noći između nedelje i ponedeljka, u pola dva posle ponoći, na prvom programu javnog servisa moći ćemo da gledamo još jedno izdanje najprestižnije filmske nagrade – Oskara. I dok je najveće pitanje hoće li Leonardo Dikaprio konačno svojoj kolekciji nagrada dodati i Oskara, vredi spomenuti neke zanimljivosti iz istorije ove nagrade.

Kris Rok (eonline.com)

Komičar Kris Rok, koji je već bio domaćin 2005. godine, biće domaćin i ove 88. svečanosti, na kojoj nas očekuje jedna novina. Naime, Akademija je odlučila da reši problem dugačkih govora prilikom preuzimanja nagrada. Svi nominovani su unapred predali spisak sa ljudima kojima žele da se zahvale, tako da će dobitnici svojih 45 sekundi moći da iskoriste na drugačiji način. Spisak zahvalnica nalaziće se pri dnu ekrana za vreme govora. Najduži govor u istoriji održala je Grir Garson kada je dobila statuu za Gospođicu Miniver 1942. godine. Njen govor je trajao punih šest minuta, a Akademija je nakon toga uvela ograničenja. Šesnaestogodišnja Peti Djuk održala je najkraći govor 1962. godine rekavši samo: „Hvala”.

U pet glavnih kategorija se ubrajaju nagrade za glavne muške i ženske uloge, režiju, scenario i film. Samo tri filma su uspela da dobiju svih pet. To su Dogodilo se jedne noći (1934), Let iznad kukavičijeg gnezda (1975) i Kad jaganjci utihnu (1991)

Filmovi Sve o Evi (1950) i Titanik (1997) su filmovi sa najviše nominacija. Oba filma su nominovana u čak 14 kategorija. Titanik je istovremeno i film koji je osvojio rekordnih 11 nagrada. To počasno mesto deli sa filmovima Ben Hur (1959) i Gospodar prstenova: Povratak kralja (2003).

Edi Redmejn ima priliku da dobije statuu za najbolju glavnu mušku ulogu po drugu godinu zaredom, što je pošlo za rukom Spenseru Trejsiju i Tomu Henksu. Alehandro Injaritu, već drugu godinu zaredom ima film sa najviše nominacija. Peta nominacija za glumu Leonarda Dikaprija mogla bi da mu donese i statuu. Kritika je na njegovoj strani.

Leonardo Dikaprio (s.yimg.com)

Sa osvojena četiri Oskara, Ketrin Hepbern drži rekord za najviše osvojenih nagrada za glumu. Meril Strip je glumica sa najviše nominacija (čak 19), ali je osvojila samo tri Oskara: za epizodnu ulogu u filmu Krejmer protiv Krejmera (1979), i glavne uloge u filmovima Sofijin izbor (1982) i Čelična Ledi (2011). Nasuprot nje je Džek Nikolson sa 12 nominacija, i takođe tri osvojena Oskara: za Let iznad kukavičjeg gnezda (1975), Vreme nežnosti (1983) i Dobro da bolje ne može biti (1997). Nikolson deli prvo mesto za najviše osvojenih Oskara za glavnu mušku ulogu sa Volterom Brenanom i Danijelom Dejom Luisem.

Sa 22 statue Volt Dizni drži rekord za osobu sa najviše Oskara. Žena sa najviše Oskara je kostimografkinja Idit Hed – samo osam. Sa 59 nominacija, Dizni je takođe i osoba sa najviše nominacija uopšte. Kompozitor Džon Vilijams, koji je ove godine nominovan za Zvezdane ratove: Buđenje sile, na drugom je mestu sa tačno 50 nominacija. Zanimljivo je to da je Džordž Bernard Šo jedina osoba koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost i Oskara za scenario.

Jedan od događaja koji je obeležio ovu dodelu je kritika zbog toga što su već dve godine zaredom u glumačkim kategorijama samo belci. Predsednica Akademije Šeril Li Ajzaks je izjavila da će u budućnosti pravila za članove Akademije biti izmenjena kao i da će više žena i manjina biti uključeno u glasački proces. Nakon objavljivanja nominacija, mnogi glumci i glumice su pozvali i druge na bojkot. Među njima su i Vil Smit i Spajk Li. Kris Rok, domaćin večeri, prvobitno je hteo da odustane od voditeljske uloge, ali je ipak pristao i izmenio svoj uvodni govor. O problemu svedoči i činjenica da afroamerikanac Denzel Vašington drži rekord sa samo dva osvojena Oskara, dok je Holi Beri jedina afroamerikanka koja dobila Oskara za glavnu ulogu u filmu Bal monstruma. Zanimljivo je da su svi nominovani u kategorijama glavne uloge sve do 1985. bili samo Amerikanci.

Sakin Malo Pero (businessinsider.com)

Jedno od najpoznatijih odbijanja nagrade dogodilo se 1972. godine. Marlon Brando je odbio svog Oskara za Kuma i nije se pojavio na svečanosti u znak protesta zbog tretiranja Indijanaca u holivudskim filmovima. Indijanka Sakin Malo Per je odbila nagradu u njegovo ime i održala govor. Inače, Brando drži rekord sa četiri nominacije zaredom, od 1951. do 1954.

Silvester Stalone je ove godine nominovan za epizodnu ulogu Rokija Balboe u filmu Krid i tako postavio rekord najveće razlike između prve i druge nominacije za tumačenje istog lika. Stalone je ponovo nominovan za ulogu Rokija posle 39 godina.

Ako je suditi po zaradama na blagajnama, ostvarenja Marsovac i Povratnik bi imali najveće šanse za osvajanje ove prestižne nagrade. Da i filmovi koji su loše prošli na blagajnama mogu biti nominovani za Oskara, svedoče filmovi Divan život, Čarobnjak iz Oza i nešto noviji Hugo.

Ideja za statuu u obliku viteza koji stoji na roli filma i drži mač osmislio je scenograf Sedrik Gibons. Za 87. godina koliko se dodeljuje ova nagrada, dodeljeno je 2947 statua. Za ovu godinu statue su izmenjene da bi više nalikovale onima sa prve dodele iz davne 1929. godine, ali će težina i visina ostati iste.

Nema komentara

Napišite komentar