Top 10 filmova 2014. godine

autor: Nebojša Radaković 0

Protekla godina definitivno beše u znaku stripa, možda i više nego što su to bile prethodne dve. Na listi filmova koji su najviše zaradili na bioskopskim blagajnama u godini za nama, prvih šest mesta  zauzimaju filmovi rađeni po stripu (sa izuzetkom ostvarenja „Grdana“ koje je, opet, ekranizacija bajke). 

offerpop.com

Ovo dalje pokreće polemike o originalnosti i trenutnom stanju u Holivudu što se kreativnosti tiče, međutim, u ovom tekstu nema potrebe zadirati u tu temu. Srećom ili nesrećom, zarada filmova nije uvek pokazatelj njihovog kvaliteta. Ispred vas je lista filmova koje sam odgledao, a koje lično smatram najboljim protekle godine.

Takođe bih hteo da spomenem nekoliko filmova koje nisam uspeo da odgledam, a za koje sam gotovo siguran da bi našli mesto na ovoj listi. U pitanju su „Pucanj biča“ (Whiplash), „Brdmen“ (Birdman) i „Iščezla“ (Gone girl).

foto: wired.com

10. Čuvari galaksije (Guardians of the galaxy)

Režija: Džejms Gan (James Gunn)

Pisci: Džejms Gan, Nikol Prlman (Nicole Perlman)

Uloge: Kris Prat (Chris Pratt), Zoi Saldana (Zoe Saldana)

 

Listu upravo i počinjemo ostvarenjem koje je adaptacija stripa, i to kakvog. Iako postoji par boljki ovog filma, ukupno gledano u pitanju je zaista kvalitetno ostvarenje, koje potpuno odskače iz kalupa i koje je u potpunosti vredno novca jer pruža uživanje i zabavu „za sve pare“. Veliki blokbaster i pravi bioskopski film, stoga je zasluženo na drugom mestu filmova koji su najviše zaradili ove godine, odmah iza (užasnog) „Transformersi: Doba izumiranja“ (Transformers: Age of extinction).

Više o „Čuvarima“:

http://www.univerzitetskiodjek.com/kultura/film-i-tv/cuvari-galaksije-guardians-of-the-galaxy-2014

foto: ytimg.com

9. Zora planete majmuna (Dawn of the planet of the apes)

Režija: Met Rivs (Matt Reeves)

Scenario: Mark Bombak (Mark Bomback), Rik Džafa (Rick Jaffa)

Uloge: Džejson Klark (Jason Clarke), Endi Serkis (Andy Serkis), Geri Oldman (Gary Oldman)

Nastavak možda i fenomenalnijeg prvog dela „Uspon planete majmuna“ (Rise of the planet of the apes, 2011.) u potpunosti je ispunio očekivanja. Bilo je toliko mesta za spoticanje, ali ovaj film je, poput svojih majmunolikih protagonista, vešto i s lakoćom preskočio sve prepreke. Vrhunsko ostvarenje naučne fantastike.

Više o filmu: http://www.univerzitetskiodjek.com/kultura/film-i-tv/zora-planete-majmuna-dawn-of-the-planet-of-the-apes-2014

foto: newstricks.com

8.  Kako da dresirate vašeg zmaja 2 (How to train your dragon 2)

Režija: Din DeBloa (Dean DeBlois)

Pisci: Din Debloa – scenario, Kresida Kauel (Cressida Cowell) – knjiga

Uloge: Džej Barušel (Jay Baruschel), Kejt Blanšet (Cate Blanchett), Džerard Batler (Gerard Butler)

Još jedan nastavak (a biće ih još na ovoj listi) i još jedan pogodak. Iako slabiji od maestralnog prvog dela, ovo animirano ostvarenje pruža sve ono što se očekivalo od njega. Lepo je kada animirani film ima dimenziju da bude očaravajući deci, ali i starijima. Originalan, zanimljiv, dinamičan i sa odličnom radnjom, „Kako da dresirate vašeg zmaja 2“ je nastavak hit franšize koja zaslužuje sve pohvale.

foto: nerdclave.com

7. X-men: Dani buduće prošlosti (X-Men: Days of future past)

Režija: Brajan Singer (Bryan Singer)

Scenario: Sajmon Kinberg (Simon Kinberg) – scenario, Džejn Goldman (Jane Goldman) - priča

Uloge: Hju Džekmen (Hugh Jackman), Džejms MekAvoj (James McAvoy), Majkl Fasbender (Michael Fassbender), Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence), Hale Beri (Halle Berry), Ian MekKelen (Ian McKellen), Patrik Stjuart (Patrick Stewart), Piter Dinkledž (Peter Dinklage)

Najveća vrlina ovog filma je to što je uspeo da ne upadne u sopstveni vrtlog prilično komplikovane radnje i što je uspeo da izbegne ozbiljnije rupe u fabuli, koje uvek lako nastaju kada se ona tiče putovanja kroz vreme, samim tim, uz dodatak toga da su sve pozitivne stvari prethodnih delova i dalje tu, smo dobili vrhunsko ostvarenje.

Mana celokupnog serijala „X-men“ je komplikovanost hronologije radnje, međutim, ta mana je u ovom nastavku poništena time što ovaj film može da se odgleda maltene i bez gledanja ostalih delova. Još jedan blokbaster koji je potpuno uspeo u svojoj nameri da pruži apsolutno vrhunsko uživanje gledaocima.

foto: hollywoodreporter.com

6. Racija 2: Odmazda (The Raid 2: Berandal)

Režija: Garet Evans (Gareth Evans)

Pisci: Garet Evans

Uloge: Iko Uvais (Iko Uwais)

Još jedan nastavak, i poslednji na ovoj listi kao takav, „Racija“ pruža frentičnu akciju sa neverovatnom koreografijom borbe i režijom. Iako izuzetno nasilan, film je ipak više od samo bezumnog mlaćenja koje se skoro pa konstantno odvija na ekranu. Neopisivo zanimljivo ostvarenje.

Više o filmu: http://www.univerzitetskiodjek.com/kultura/film-i-tv/racija-2-odmazda-raid-2-berandal-2014

foto: huffingtonpost.com

             

5. Na rubu vremena (Edge of Tomorrow)

Režija: Dag Lajman (Doug Liman)

Scenario: Kristofer MekKvari (Christopher McQuarrie), Džez Batervort (Jez Butterworth)

Uloge: Tom Kruz (Tom Cruise), Emily Blunt (Emili Blant)

Mnogi su bili skeptični povodom ovog filma, autor ovog teksta prvi, jer se na osnovu trejlera za film jako teško moglo proceniti da li se iza zanimljive ideje krije zapravo fina realizacija ili ogromna glupost. Srećom po filmofile, u pitanju je odlična realizacija odlične ideje, pa je rezultat možda i najzanimljiviji film godine.

Više o filmu: http://www.univerzitetskiodjek.com/kultura/film-i-tv/na-rubu-vremena-edge-of-tomorrow-2014

foto: technobuffalo.com

4. Bes (Fury)

Režija: Dejvid Ajer (David Ayer)

Scenario: Dejvid Ajer

Uloge: Bred Pit (Brad Pitt), Šaja LeBuf (Shia LeBeouf)

Radnja ovog ratnog filma smeštena je u, do sada na filmskim platnima retko prikazivan, period pred kraj Drugog svetskog rata, period koji je možda bio i najteži za vojnike obe strane jer je epilog rata bio jasan i tako blizu, ali opet, tako daleko. Odlična gluma, efekti i fina doza realizma potkrepljeni su sasvim solidnom pričom i rezultiraju efektnim ostvarenjem koje će usrećiti sve ljubitelje žanra.

Više o filmu: http://www.univerzitetskiodjek.com/kultura/film-i-tv/bes-fury-2014

foto: fest.rs

3. Grand Budapest hotel (The Grand Budapest Hotel)

Režija: Ves Anderson (Wes Anderson)

Pisci: Ves Anderson, Štefan Cvajg (Stefan Zweig)

Uloge: Ralf Fajns (Ralph Fiennes), F. Marej Abraham (F. Murray Abraham), Matiju Amalrik (Mathieu Amalric), Adrijen Broudi (Adrien Brody), Viljem Defo (Willem Dafoe)

Unikatan stil, Ves Andersona nam je doneo jedan istinski nezaboravan film. Odlična atmosfera, fotografija, kostimografija i gluma najveće su vrline ovog neverovatno šarolikog i dinamičnog ostvarenja. Možda i najoriginalniji film ove godine.

foto: b92.net

2. Odrastanje (Boyhood)

Režija: Ričard Linklejter (Richard Linklater)

Scenario: Ričard Linklejter

Uloge: Elar Koltrejn (Ellar Coltrane) Patriša Arket (Patricia Arquette), Itan Houk (Ethan Hawke)

„Odrastanje“ je topla porodična priča o dečaku u prosečnoj američkoj porodici srednje klase. Detaljna hronika detinjstva i razvoja dečaka u mladog čoveka realističnija je utoliko što je film sniman 12 godina bez menjanja glumačke postave. Takođe, senzacionalne role Patriše Arket i Elara Koltrejna čine ovaj film možda i favoritom za više od jednog „Oskara“ u najpopularnijim kategorijama.

foto: everybookaworld.com

1. Interstelar (Interstellar)

Režija: Kristofer Nolan (Christopher Nolan)

Scenario: Kristofer Nolan, Džonatan Nolan (Jonathan Nolan)

Uloge: Metju Mekonahi (Matthew McConaughey), En Hatavej (Ann Hathaway), Majkl Kejn (Michael Caine), Džesika Čestejn (Jessica Chastaine)

Novi film Kristofera Nolana nije besprekoran i nije savršen, ali svojom magnitudom, uspehom i kvalitetom dospeva na prvo mesto ove liste. Zaista sam ubeđen da će ovaj film, zahvaljujući svom obimu i dosegu kada je u pitanju broj ljudi koji su ga pogledali, ali i samom načinu naracije i odvijanju radnje, nadahnuti mnoge mlade ljude od kojih će neki zahvaljujući tom nadahnuću možda i doprineti boljitku čovečanstva. To je veoma plemenita ideja i izuzetno je pozitivna stvar što je Nolan reditelj koji svoj uticaj i reputaciju koristi u te svrhe.

Više o filmu: http://www.univerzitetskiodjek.com/kultura/film-i-tv/interstelar-interstellar-2014

Nema komentara

Napišite komentar