Konferencija univerziteta traži hitnu smenu Zukorlića

autor: Insajder.net 147 pregleda 0

Konferencija univerziteta Srbije - KONUS, koju čine akreditovani univerziteti u Republici Srbiji, podnela je Narodnoj skupštini inicijativu za hitno pokretanje postupka smene Muamera Zukorlića, predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije.


Foto: YouTube/ Telegraf.rs

Kako piše Insajder.net, razlog za ovakvu inicijativu su, navodi KONUS, nestručno i nekompetentno obavljanje navedene funkcije, ali i korišćenje funkcije za ostvarenje ličnih interesa.

– Muamer Zukorlić je u svojstvu predsednika Odbora, u više navrata, iznosio neistine i argumentima neutemeljene tvrdnje koje se tiču visokog obrazovanja u Republici. Visoko obrazovanje u Srbiji, kao glavni stub razvoja jednog društva, mora biti van svih dnevnopolitičkih ambicija i partikularnih, ličnih, interesa. Zbog toga je izuzetno važno da na čelu jednog od najvažnijih skupštinskih odbora bude osoba koja će svojim delovanjem težiti ka ostvarenju navedenih ciljeva – stoji u inicijativi KONUS-a.

Inicijativa, koju su potpisali rektori svih državnih univerziteta i sedam privatnih univerziteta, upućena je predsednici Skupštine Maje Gojković, a prosleđena i ministru prosvete Mladenu Šarčevići, premijerki Ani Brnabić, kao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Rektori državnih i privatnih univerziteta navode i da je Muamer Zukorlić kao vlasnik privatnog univerziteta u Novom Pazaru, koji nema akreditaciju, koristi funkciju predsednika Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije.

– Muamer Zukorlić funkciju na kojoj se nalazi veoma često koristi kako bi izgovarao neistine i pogrešno interpretirao činjenice. On predlaže rešenja koja bi, kako anticipira, dovela do akta o akreditaciji koji dugi niz godina nije u stanju da dobije, jer, po oceni Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, ne ispunjava propisane standarde koji se odnose na kadrovsku, prostornu i tehničku opremljenost – navodi KONUS, prenosi Insajder.net.

Rektorski savet KONUS-a smatra da je ovakvo ponašanje Muamera Zukorlića nedopustivo i da može da nanese trajnu štetu postojećem sistemu visokog obrazovanja Republike Srbije.

Nasuprot tvrdnjama rektora, Muamer Zukorlić izjavio je prethodno da “u visokom obrazovanju imamo rektorokratiju”.

– Monopol takozvane akademske zajednice, iza koje se krije nekoliko najuticajnijih ljudi, rektora najjačih univerziteta, na čelu s Beogradskim, koji vladaju sveukupnom sudbinom visokog obrazovanja – izjavio je za Politiku predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Muamer Zukorlić.

Pre ovog istupa Zukorlića KONUS je reagovao zvaničnim saopštenjem na njegovo delovanje u Odboru za obrazovanje tokom rasprave o Predlogu Zakona o visokom obrazovanju. U tom saopštenju koje je juče popodne poslao KONUS navodi se da su se na sastanku Odbora, čuli neutemeljeni i neprimereni komentari na račun Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), koje je izrekao Zukorlić.

Nema komentara

Napišite komentar