SUS izdala saopštenje povodom izmena Zakona o visokom obrazovanju

autor: M.S. 0

Studentska unija Srbije izdala je saopštenje povodom izmena Zakona o visokom obrazovanju. U saopštenju stoji da ove izmene krše princip „obrazovanje za sve, a ne samo za one koji mogu da ga priušte“.

foto: fakultetisrbije.rs

„Studenti ne žele sitne modifikacije zakona, studenti žele nov Zakon o visokom obrazovanju u čijoj izradi će njihovi predstavnici biti ravnopravni partneri. Studenti žele da se pitaju u vezi sa stvarima koje se direktno njih tiču, i od kojih zavise prevashodno oni, a indirektno i čitavo društvo i buduća akademska elita“- stoji u saopštenju, a koje potpisuje predsednik Studentske unije Srbije Nikola Srdić.

Iz ove studentske organizacije poručuju da će njeni članovi rado uložiti trud, iskustvo i ljudske resurse, kao predstavnici legitimnog glasa studenata Srbije, kako bi zajedno sa drugim relevantnim studentskim institucijama i organizacijama doprineli izradi strategije za visoko obrazovanje, i njenoj reformi.

U saopštenju je takođe skrenuta pažnja na to da je rezultat svih dosadašnjih reformi samo veliki broj studenata koji nemaju mogućnost za zaposlenje zbog zastarelih studijskih programa, ako i neupotrebljivih materijala koji služe za sticanje akademskog znanja.

„Takođe, pozamašan broj studenata se školuje za zanimanja koja nisu evidentirana u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, što između ostalog implicira da ne postoji relevantna usklađenost sa tržištem rada.“- naglašava se u saopštenju i dodaje se da veliki problem jeste i pretvaranje visokoškolskih institucija u visokoprofitabilne kompanije čiji je jedini smisao davanje kredibiliteta pojedincima, ali gde ne postoji fiskalna, kao ni krivična odgovornost.

Podsetimo se, novi Zakon o visokom obrazovanju predviđa  smanjenje broja ispitnih rokova sa šest na pet, a ovim izmenama zakona studenti završnih godina neće imati produženu godinu finansiranu iz budžeta, nakon završne godine studija.

Na zasedanju odbora koji je odlučivao o ovim izmenama, poslanik Vladimir Pavićević iz Nove stranke zatražio je da nove izmene Zakona obezbede princip akademske čestitosti, kako bi se sprečili plagijati, a ako to ne bude prihvaćeno da će zatražiti ostavku ministra.

Predstavnici studentskih organizacija nisu prisustvovali zasedanju skupštinskog odbora, jer nisu dobili poziv da prisustvuju, a kamo li da učestvuju.

Nema komentara

Napišite komentar