Studenti kao inicijatori pozitivnih promena u društvu – Izložba „Oni žive“ na Zastavama budućnosti

autor: G.G. 0

U Novom Sadu se nalazi još jedan grad – dinamičan, uzbudljiv i privlačan – to je studentski grad koji broji oko 50 hiljada studenata iz Vojvodine i cele Srbije. Univerzitetski grad i studentski život u novosadskom kampusu od 1961. godine do danas sam po sebi posebno kulturno nasleđe.

Foto: „Oni žive” vizual

Kako je više od 60 godina disalo jedno od najvažnijih mesta za budućnost mladih u Novom Sadu prikazaće izložba „Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstalne umetničke prakse” koja će biti otvorena 29. aprila u Kreativnom distriktu, u okviru trodnevnog programa „Zastave budućnosti“ Evropske prestonice kulture.

Izložba nastala iz istoimenog međunarodnog projekta, bavi se studentskim životom od kraja Drugog svetskog rata do danas u kontekstu svakodnevnog života u studentskim domovima, kulturnih navika i slobodnog vremena studenata, međuljudskih odnosa i odnosa među polovima, kao i društvenog i političkog angažovanja studenata.

„Studenti kao budući akademski građani, jesu oni koji postavljaju intelektualne temelje za bolje sutra, ne samo zemlje odakle dolaze nego i čitave Evrope. Povezani u isti kontekst, upućuju na snagu koju nose u sebi kao i potencijal da pomognu da svet postane jedno bolje mesto za život kroz korišćenja svih resursa koje imaju i koji im se nude tokom studija, a koji su bazirani na znanju. Živimo u vremenu velikih izazova i prekretnica sa kojima se suočava čovečanstvo i zato bi studenti trebalo da budu jedni od nosioca i inicijatora pozitivnih promena u društvu“, istakla je Maida Gruden, urednica likovnog programa Doma kulture „Studentski grad“, koji je i nosilac ovog projekta.

Foto: NSEPK / Jelena Ivanović

Ovaj program za cilj ima da podstakne studente da učestvuju u razumevanju i zajedničkom kreiranju savremene umetnosti, koristeći arhivske materijale i učestvujući u participativnim umetničkim aktivnostima tokom rezidencijalnih boravaka umetnika u studentskim domovima. Maida Gruden ističe da su na svakodnevnicu života studenata u studentskim domovima, od njihovog osnivanja do danas, postojali različiti uticaji, počevši od političkog i ekonomskog stanja države u datom trenutku, pa sve do obrazovnog sistema koji je u određenom periodu bio na snazi.

„Shodno ovim prilikama i situacijama, moglo bi se reći da su se formirale sličnosti i razlike u svakodnevnom životu studenata. Naša zemlja je prolazila kroz mnoge tranzicije u poslednjih 60 godina, uspone i padove, i to je sve imalo uticaj na izgradnju ideniteta studenata kao i na njihov odnos prema studiranju i životu uopšte. Stoga se razlike najviše mogu odnositi na to koliko su vremena provodili zajedno, na koji način su živeli u domovima, koliko su međusobno bili povezani i bliski. Uprkos svim razlikama može se istaći zajednička briga i veća povezanost studenata koji su živeli u studentskim domovima kao i uticaj na njihov pogled na studiranje i sećanje na te dane koji je drugačiji u odnosu na studente koji nisu živeli u domovima“, rekla je Gruden.

Projekat „Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstalne umetničke prakse” podrazumeva arhivitstičku obuku, prikupljanje i digitalzaciju fotografskog materijala o studentskom životu u novosadskom kampusu, a celokupan proces vodio je novosadski umetnički par Bojana Knežević i Vladimir Bjeličić. Novi Sad se na ovaj način pridružuje Beogradu, Zagrebu, Madridu, Rijeci i Podgorici u projektu “They: Live - Student lives revealed through context-based art practices”. Projekat se realizuje u saradnji sa Studentskom asocijacijom Univerziteta u Novom Sadu pod pokroviteljstvom Fondacije „Novi Sad - Evropska prestonica kulture“, a u okviru programskog luka „Budućnost Evrope“.

Foto: NSEPK / Jelena Ivanović

Od 28. do 30. aprila, sa gotovo 70 događaja, mladi će plesom, performansima, predstavama, izložbama, koncertima oživeti prostor autentičnog industrijskog nasleđa Novog Sada. Pored izložbe „Oni žive“, publika će imati priliku da pogleda i „Razlike“ – izložbu  najboljih studenata sa novosadskog Departmana likovnih umetnosti, „Otići ili ostati“ izložbu koja postavlja važno i veliko pitanje na koje će odgovoriti studenti sedam Akademija umetnosti iz regiona, i to na Subinom platou, kao i izložbu „Crteži putuju vremenom“ koji će obuhvatiti generacije dece više od pola veka unazad. Podršku programa „Zastave budućnosti” pružile su IDEA, DDOR osiguranje i A1 Srbija. Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

Nema komentara

Napišite komentar